BTH erkänns för att ha stärkt ukrainska studenter

Ukrainian students

Den 1 februari 2024 publicerade Europeiska kommissionen ”Building hope: Europe’s solidarity with Ukraine”. BTH omnämns för att ha medverkat till att ukrainska studenter kunde ta examen trots kriget. BTH är det enda lärosätet i Sverige som finns med i sammanställningen.

Europeiska kommissionens sammanställning lyfter fram 15 effektfulla Erasmus+- och European Solidarity Corps-projekt som är tillägnade att stödja dem som drabbats av kriget i Ukraina.

-Vi underlättade för de ukrainska studenterna att ta en så kallad ”double degree”-examen. Denna examen har utvecklats i samarbete med Kharkiv National University of Radio Electronics, vilket säkerställde att studenterna kunde uppnå en examen trots krigets inverkan på utbildningen, förklarar Anders Carlsson, projektledare på BTH.

Samarbetet gav studenterna en masterexamen i datavetenskap från BTH, där deras högskolepoäng från deras första år i Ukraina inkluderades. Dessutom har tre ukrainska lärare, nu anställda vid BTH, efter att ha deltagit i tidigare Erasmus+ International Credit Mobility-projekt, varit till stor hjälp för att stödja studenter, personal och lärare.

-Vi är mycket glada att vi kunde hjälpa dessa studenter att slutföra sin utbildning. Fyra av dessa studenter är nu doktorander, säger Anders Carlsson.

BTH-projektet är det enda från ett svenskt lärosäte som omnämns i sammanställningen. Projekten valdes från en mängd inlämnade förslag från Erasmus+ olika nationella programkontor.

Läs sammanställningen

6 februari 2024

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×