BTH får pengar för att utveckla topputbildningar

Studenter i miljö

BTH får pengar för att utveckla två masterprogram. Det är KK-stiftelsen som satsar medel för att ta fram näringslivsrelevanta utbildningar på avancerad nivå. Totalt satsar KK-stiftelsen drygt 8 miljoner kronor till totalt fyra lärosäten.

Det är inom KK-stiftelsens program Avans som BTH får pengar för två masterprogram – ett inom spelteknik och ett inom hållbar produktutveckling. Avans ger lärosätena möjlighet att tillsammans med näringslivet ta fram forskningsnära och näringslivsrelevanta topputbildningar på avancerad nivå.

Veronica Sundstedt, universitetslektor i datavetenskap berättar om den ena satsningen:

–Spelutvecklingsbranschen växer stadigt och är en drivande industri. Vi kommer att utveckla ett tvåårigt masterprogram inom spelteknik och interaktiva system som kompletterar vårt nuvarande civilingenjörsprogram i spelteknik.

–En examen inom spelteknik är attraktiv, även inom branscher utanför spelvärlden där prestanda är viktig. Vi har sett en enorm utveckling av tekniker inom området. Vi ser fram emot att utveckla spetskompetens för utbildningar inom spelteknik och interaktiva system tillsammans med våra företagspartner Blackdrop Interactive AB, Hacksaw Studios AB, Nordic Stone Studio, Sharkmob AB och 3dVision Interactive Agency AB, säger hon.

Den andra satsningen är ett tvåårigt masterprogram i strategisk innovation och design för hållbarhet.

–Studenterna ska lära sig utveckla systemlösningar som främjar socioekologisk hållbarhet. Tidsfönstret för att ta itu med sociala och miljömässiga utmaningar närmar sig deadline och företagen måste skaffa nya kunskaper och färdigheter snabbare än någonsin. Det behövs ingenjörer med olika bakgrunder som kan samarbeta för att möta samhällsutmaningar och bidra till att stärka svensk konkurrenskraft och attrahera talanger till Sverige, berättar Merlina Missimer, universitetslektor vid BTH.

–Vi kommer att designa och utveckla programmet tillsammans med våra projektpartner Northvolt, Afry, GKN Aerospace, Dynapac, Stena Line och The International Institute for Industrial Environmental Economics vid Lunds universitet, säger hon.

22 mars 2024

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×