En biljett till framtidens transporter

Under parollen ”One ticket to the future” samlades representanter frĂ„n lĂ€nderna runt Östersjön samt frĂ„n Boverket, Trafikverket, LĂ€nsstyrelsen och Region Blekinge pĂ„ BTH idag för att diskutera regional och grĂ€nsöverskridande kollektivtrafik.

Det Àr inom projektet Interconnect som deltagarna samlades till en dag med workshoppar och diskussioner om hur vi kan fÄ till bÀttre och hÄllbara transporter.

Henrik Ny, forskare vid BTH, höll en förelÀsning om att övergÄngen till hÄllbar kollektivtrafik Àr nödvÀndig, möjlig och nÄgot vi har rÄd med. Det finns mÄnga utmaningar men det sker ocksÄ mycket bra. Bland annat ser han Blekinge som ett gott exempel nÀr det gÀller att ha bussar som gÄr pÄ förnyelsebart brÀnsle och dÀr bÀttre turtÀthet gjort att allt fler vÀljer att Äka kollektivt.

– Det gĂ€ller att angripa omrĂ„det frĂ„n flera hĂ„ll; att vi bygger smartare stĂ€der som krĂ€ver fĂ€rre transporter, att konsumenten kan göra valet att inte ha egen bil utan att istĂ€llet ha tillgĂ„ng till en bilpool, att de bilar som faktiskt köps Ă€r el- eller hybridbilar och att vi tĂ€nker till vad gĂ€ller energifrĂ„gan, menar Henrik Ny.

Dagen fortsatte sedan med diskussioner mellan deltagarna om hur vi skapar ökat vĂ€rde i kollektivtrafiken och med att skissa fram mer effektiva och hĂ„llbara lösningar för regional och grĂ€nsöverskridande kollektivtrafik i Blekinge. Man diskuterade Ă€ven möjligheterna att förenkla biljettsystemen mellan lĂ€nderna – skulle det rĂ€cka att köpa EN biljett för en resa frĂ„n Blekinge till Polen till exempel?

– Vad som Ă€r unikt i det hĂ€r projektet Ă€r att mĂ„nga lĂ€nder Ă€r med och att vi genomför workshoppar i alla lĂ€nderna. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan vi höja den gemensamma kunskapsnivĂ„n i hela regionen vilket gör det lĂ€ttare för oss att ta oss fram i rĂ€tt riktning, avslutar Henrik Ny.

LÀs mer pÄ https://a.bth.se/sustaintrans/

 

 

 

13 februari 2018

Har du en frÄga? Skriv den hÀr, sÄ Äterkommer vi sÄ snart som möjligt!
×