Erfarenhetsutbyte i undervisning under Best practice 2023 

Varje år genomförs Best practice på BTH. Detta är ett tillfälle för lärare att träffas och få dela med sig av erfarenheter och nytänkande idéer i undervisningen. Dagen syftar även till att inspirera varandra och väcka nyfikenheten.  

– Best practice är ett event med högt tempo, mycket energi och en unik möjlighet att både ge och ta. Här sprids kunskap och kompetens, kreativa lösningar för effektiv undervisning, modern pedagogik med hjälp av digitala verktyg och mycket mer. Här arbetar vi för hög utbildningskvalitet med studenten i fokus, säger Eva Pettersson, prorektor.

Dagen inleddes med att Markus Fiedler, lärare på institutionen för teknik och estetik, och utsedd till Årets lärare på BTH 2022 – berättade hur han ser på sin roll som lärare:

- I den dagliga undervisningen ser jag mig som en influenser och coach, snarare än föreläsare och handledare. Jag vill uppmuntra men inte jaga studenterna.

Han menar även att det är viktigt att sätta studenten i centrum.

En annan lärare som höll en presentation var Hanne Månsson på institutionen för matematik och naturvetenskap. Hanne berättade om ett arbetssätt som hon utvecklade för distansundervisning men som sedan blev det självklara arbetssättet.

– Jag använder en skärm där jag kan både rita och berätta. Studenterna får det digitala materialet i förväg för att kunna fokusera på min genomgång och mitt resonemang på föreläsningen. Jag vill fokusera på att studenterna ska förstå, snarare än att ta anteckningar.

– Den digitala skärmen ger mig möjlighet att visa och skriva fysik – handskriften är viktigt – men även möjlighet att visa bild och film. De digitala presentationerna på föreläsningarna ger även struktur för både mig och studenterna och finns att tillgå även efteråt.

Årets upplaga av Best practice lockade inte bara ett 50-tal lärare från BTH. På plats under dagen fanns även Sjöstridsskolan som BTH samarbetar med inom olika områden, studenter och annan personal på högskolan.

24 oktober 2023

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×