Ewa Andersson vann Forskar Grand Prix

Vinnaren i den regionala deltävlingen för Forskar Grand Prix är Ewa Andersson med bidraget ”Att vara yngre och leva efter en hjärtinfarkt.

Forskar Grand Prix är en nationell tävling där forskare tävlar om vem som gör den bästa presentationen av sin forskning på mycket kort tid. Presentationen ska vara så fängslande, inspirerande och pedagogisk som möjligt. En expertjury och publiken bedömer insatserna och utser tillsammans en vinnare.

Från BTH tävlade följande forskare:

Markus Fiedler med ”Om speldatorn som åkte genom fönstret och försvann”, Ewa Andersson med ”Att vara yngre och leva efter en hjärtinfarkt”, Emil Alégroth med ”Hur får vi datorn att testa sig själv?” och Alessandro Bertoni med ”Autonoma maskiner för en säkrare framtid”

Deltävlingarna anordnas av en rad lokala arrangörer som en del av den nationella vetenskapsfesten ForskarFredag. Vinnarna från varje regional tävling möts i en nationell final i Stockholm i november. Tävlingen arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden FormasForteVinnova och Vetenskapsrådet.

ForskarFredag
Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är.

Den svenska varianten kallas ForskarFredag och det var spännande aktiviteter på 31 platser runt om i landet. I Blekinge gick evenemanget av stapeln på Kreativum i Karlshamn. Flera av BTH:s forskare var på plats för att inspirera besökare och låta dem experimentera, undersöka och träffa forskare. Målgruppen är den breda allmänheten med särskild inriktning på barn och unga.

29 september 2017