Fokus på teknik, matematik och naturvetenskap under Teknikåttans regionfinal

Mikael Åsman

Idag är det fokus på teknik, matematik och naturvetenskap på BTH. Det är nämligen regionfinal i Teknikåttan. Sex klasser i Blekinge har kvalificerat sig och ska idag tävla om vilken klass som ska representera länet i riksfinalen i maj.

-Där viktigt att medverka i Teknikåttan eftersom vi vill visa hur spännande det är med teknik. Tävlingen kan få eleverna att bli intresserade av teknikämnena och göra att de väljer ett gymnasieprogram som kvalificerar dem till att välja en teknisk utbildning på högskolan, berättar universitetsadjunkt Mikael Åsman, som arrangerar Teknikåttan på BTH.

BTH är den högskola som lyckats bäst i att engagera eleverna för Teknikåttan på skolorna. Över 600 elever i regionen har deltagit trots att den riksomfattande kvaltävlingen kolliderade med pandemi­utbrottet i början på året.

En av skolorna som har tagit sig vidare till regionfinalen är klass 8C från Rödebyskolan i Karlskrona. Med sig idag har de teknikläraren Jörgen Helgesson som berättar att det betyder mycket för eleverna att ha tagit sig vidare till regionfinalen.

-Det är ett stort lyft för eleverna att vara med i Teknikåttan. De är stolta över att vara med och över att ha tagit sig vidare till finalen. Som tekniklärare brinner jag för teknik och jag upplever att eleverna tycker om det också. Många elever på skolan är motorintresserade och det är ju mycket teknik i det, berättar han.

Teknikåttans tävlingar vänder sig till skolor i hela landet och anordnas av elva svenska lärosäten. Syftet med Teknikåttan är att visa att teknik, matematik och naturvetenskap finns i vår omgivning och kan vara roligt samtidigt som det är viktigt för en hållbar framtid.

-Samhället behöver tekniker om vi ska lösa de klimatomställningar vi står inför. Det vill jag förmedla till mina elever, berättar Jörgen Helgesson vidare.

Teknikåttans frågetävling börjar med en kvaltävling i slutet av januari där alla elever tävlar online var för sig. De bästa klasserna går vidare i regionala tävlingar och tävlingen avslutas i maj med en riksfinal där klasser från hela landet möts.

 

 

7 april 2022