Forskare med i unik global vaccinstudie

Bild av provrör

Forskarna vid institutionen för hälsa vid BTH deltar just nu i en studie tillsammans med drygt 20 andra länder för att ta fram ett vaccin mot urinvägsinfektion.

Urinvägsinfektion drabbar många – unga som gamla – och kan vara livshotande för äldre. Idag finns inget vaccin mot urinvägsinfektion men forskarna vid BTH är nu med i en global vaccinationsstudie för att testa ett nytt vaccin mot infektionen.

– Huvudsyftet med studien är att ta reda på om studievaccinet kan skydda vuxna som är 60 år och äldre mot invasiv E. coli-sjukdom och om vaccinet är säkert, berättar Erik Resebo, som är forskningssköterska vid BTH.

Forskarna kommer även att mäta hur länge vaccinets effekter varar, hur vaccinet verkar i kroppen och hur kroppen reagerar på det.

Studien kommer att omfatta deltagare som har haft urinvägsinfektioner under de senaste två åren och det kommer testas på en stor grupp människor.

– I studien deltar en mängd deltagare, över 18 000. En grupp får vaccinet, en annan grupp får placebo. Deltagare i studien kommer att vara med i studien i ungefär tre år efter att de fått studievaccinet, säger Erik Resebo.

BTH:s forskare har tidigare bedrivet vaccinstudier mot både borrelia och RS-virus. Den här forskningen sker vid BTH forsknings- och utbildningsklinik som är unik i sitt slag och där en stor kompentens inom området finns.

18 januari 2023

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×