Hälsoklinik flyttar gränser – invigs av äldreminister

Anna Tenje inviger kliniken

Sedan BTH forsknings- och utbildningsklinik startades för fyra år sedan har utvecklingen gått i rasande takt. På kort tid har kliniken blivit ett nav för forskning, utbildning och utveckling av framtidens vård. Idag invigs plan två av kliniken som har fokus på vård i hemmet.

Intresset från vården och från studenter och företag har gjort att den unika hälsokliniken vid BTH behöver växa. Nu har kliniken blivit dubbelt så stor och idag invigs plan två av kliniken av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Vid BTH bedrivs forskning inom tillämpad hälsoteknik och fokus ligger på äldrevård. Det nationella SNAC-projektet (Swedish National Study on Ageing and Care) bedrivs från kliniken, förutom flera vaccinationsstudier.

-Nu flyttar vi gränserna när det gäller klinikens fokus. Vi flyttar från sjukhusvård till hemmiljö. På plan två i kliniken har vi byggt en lägenhet med avancerade simuleringsmöjligheter där studenter kan pröva på vård i hemmiljö, berättar Johan Sanmartin Berglund, professor i tillämpad hälsoteknik.

Idag besökte äldre- och sjukförsäkringsminister Anna Tenje BTH för att få se och inviga de nya lokalerna. I de nya lokalerna finns bland annat avancerade simuleringsmöjligheter för övning i omvårdnad och avancerad hemsjukvård, ett fysiologilabb samt en vårdenhet för studentdriven hälsomottagning.

-Den här typen av forskning är otroligt viktig. Allt fler lever längre och håller sig friskare. Men vi behöver alla hjälp och stöd för att kunna bo kvar längre hemma. Att hitta välfärdsteknik som kan komplettera dem som arbetar i vården är viktigt. Då gäller det att ligga långt framme, och det gör man här, sa hon.

5 februari 2024

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×