Ingenjörsstudenter i SM-final i ekonomi

Tre civilingenjörsstudenter i industriell ekonomi tog sig hela vägen till final i SM i ekonomi – trots att de inte läser ekonomi som sitt huvudsakliga ämne.

-Vi förväntade oss aldrig att komma så här långt. Vi har ju inte ekonomi som vårt huvudämne men vi har lärt oss att resonera och tänka logiskt så det var det dessa kunskaper vi använde oss av under tävlingen, säger Kent Nguyen.

BTH-laget, som bestod av de tre studenterna Kent Nguyen, Ludwig Neuman och Qlirim Musliu, läser samtliga till civilingenjör i industriell ekonomi. I helgens final tävlade de mot Handelshögskolan i Stockholm, Uppsala universitet och Linköpings universitet. Efter att BTH-laget vunnit den lokala tävlingen på BTH gick de vidare till semifinal med 36 andra högskolor och universitet. Därefter stod det klart att de, som ett av fyra lag, skulle få äran att göra upp om titeln ”Svenska mästare i ekonomi”.  I helgen avgjordes det – efter en tre timmar lång final med frågor om nationalekonomi, redovisning marknadsföring, ledarskap med mera så knep BTH-laget fjärdeplatsen endast åtta poäng efter tredjeplacerade Linköping.

Under civilingenjörsutbildningen lär sig studenterna att lösa tekniska utmaningar, analysera och identifiera teknologins möjligheter och konsekvenser men de lär sig även att  förstå och utveckla samband mellan tekniska och ekonomiska satsningar. En bit in i utbildningen väljer studenterna en av inriktningarna maskinteknik och hållbar produktinnovation eller industriell mjukvaruutveckling. I båda inriktningarna tittar man på specifika utmaningar med fokus på strategi, konkurrensvillkor, innovation och affärsutveckling.

SM i ekonomi är en årlig lagtävling där studenter från lärosäten som undervisar i ekonomi kan delta och för första gången deltog ett lag från BTH.

Läs mer om Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi.

Programmet är öppet för sen anmälan.

Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio

20 maj 2021

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×