Innovationer ska testas i nytt smart labb

BTH har skapat en ny testmiljö där innovationer inom industri 4.0 kan testas och utvecklas. Det handlar om ny teknik och nya verktyg för en uppkopplad och smartare tillverkning.

BTH har ett flertal labb och ett av de nyaste är Cyber Physical Lab som fungerar som en testmiljö inom industri 4.0. Där kan studenter, forskare och samverkanspartner uppleva, experimentera och demonstrera framtidens industri genom smarta maskiner. Testmiljön är resultatet av ett samarbete med Volvo Cars och Telenor Connexion tillsammans med Blue Science Park i Karlskrona.

Tobias Larsson, professor i maskinteknik, är en av initiativtagarna för den nya testmiljön:

– Vi har tillsammans med våra partner skapat en demo- och testmiljö tillsammans där företag, studenter och entreprenörer kan känna på industri 4.0 och vad smart industri kan vara i framtiden, säger han.

I industri 4.0, eller den fjärde industriella revolutionen som den också kallas, är framtidens tillverkande företag självstyrande smarta fabriker. Produktionen och logistiken är ännu effektivare än under IT-eran. Den tekniska grunden ligger i intelligenta digitala nätverkssystem och uppkopplade flöden. Tillverkningen har större flexibilitet, kortare ledtider och maskiner och produkter kommunicerar med varandra genom Internet of  Things (IoT).

I januari startar ett antal kurser kring anläggningen. Läs mer om dessa kurser här.

Läs mer om det nya labbet.

 

15 december 2020

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×