Matilda vill bana väg för fler kvinnor inom teknikområdet

Matilda Höglund

Matilda är en av de nominerade till Årets tech-tjej 2023 – Microsofts årliga tävling som lyfter kvinnliga förebilder för att inspirera fler att välja en teknikkarriär. Själv har hon konkreta idéer om hur fler kvinnor skulle kunna bli intresserade.

I över två decennier har Microsoft delat ut utmärkelsen Årets tech-tjej. Bland årets nominerade finns Matilda Höglund som läser till civilingenjör i industriell ekonomi vid BTH.

Tävlingen går ut på att presentera ett case – hur man lockar fler kvinnor till tech-området.

– Jag presenterade ett workshopmaterial som skolor kan använda för att testa på den kreativa sidan i techbranschen. Materialet har fokus på att skapa förståelse för design, konstruktion, men också det kreativa skapandet där elever får möjlighet att lösa ett problem. Jag tror det är viktigt att göra det med lekfullhet och mer fokus på att utforska, snarare än lära sig, berättar Matilda om sin idé.

Hennes idé resulterade i att Matilda nu är en av tio nominerade till tävlingen Årets tech-tjej.

– Det känns helt fantastiskt men också overkligt att bli nominerad. Jag är jätteglad att Microsoft har gett mig den här möjligheten och förtroendet. Det är otroligt kul att få dela det med de andra finalisterna, nio otroliga tjejer, säger Matilda.

Kommunicera och konkretisera
Matilda har idéer om hur vi kan få fler kvinnor att intressera sig för techbranschen:

– Vi behöver kommunicera det på ett sätt så kvinnor förstår vad yrkena innebär. Vi behöver också konkretisera det, visa hur teknik hjälper människor. Och även visa på bredden av yrken – det handlar lika mycket om design och människor som om renodlad teknik, menar Matilda.

Bred utbildning inom mjukvara
Matilda startade sina studier på BTH:s program Software Engineering, men bestämde sig för att byta till Civilingenjör i industriell ekonomi. En bit in i det femåriga programmet valde hon inriktningen industriell mjukvaruutveckling, eftersom det är just mjukvarubiten som intresserar henne:

– Jag tycker om programmet, speciellt nu under tredje året när vi börjar arbeta mer i projektgrupper för att skapa något inom mjukvara från början till slut. Variationen inom kurserna och bredden inom just industriell ekonomi är jättebra.

– Utbildningen ger mig otroligt bra kunskaper inom alla aspekter av mjukvara – allt från att skapa till att projektleda, berättar hon.

Arbeta med människor
Efter examen vill Matilda arbeta med mjukvara på ett eller annat sätt. Det som särskilt lockar henne är processerna och människorna inom mjukvaruutveckling.

– Efter examen vill jag definitivt jobba inom mjukvara, jag älskar det kreativa i det. Exakt vad vet jag inte riktigt än, varje dag hör jag att det finns nya roller som låter spännande.

– Det jag vet är att jag kommer nog jobba mer med människor, planering och affärsutveckling inom techindustrin, säger Matilda.

Vill bana väg för fler kvinnor 
Matilda har alltiv varit nyfiken på teknik och redan som 9-åring började hon testa att programmera med stöd av sin pappa.

– Jag har aldrig låtit faktorer som kön, normer och förutfattade meningar hindra mig.

Matilda har ett tydligt budskap till andra:
– Du kan inte veta om du tycker om något eller är bra på det förrän du har testat. Låt inte rädslan för att misslyckas eller att ämnet är okänt stoppa dig. Du kan så mycket mer än du tror. Techbranschen är full av yrken och det finns garanterat någon typ av område som passar just dig, menar hon.

– Jag vill hjälpa andra att komma över eventuella hinder och bana vägen för andra tjejer för att göra techbranschen till en självklarhet för alla, avslutar hon.

 

Vinnaren i tävlingen Årets tech-tjej utses den 22 mars.

20 februari 2023

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×