Poliser utbildas i att använda forensiska metoder – ger bättre brottsutredningar

I januari startar en ny uppdragsutbildning som är specialdesignad för poliser. I den kommer säkerhetsforskare att lära ut hur brottsbekämpande myndigheter kan få bättre underlag i brottsutredningar med hjälp av avancerade forensiska metoder.

Bakgrunden är att brottsutredningar kommer mycket längre då polisen får möjlighet att läsa krypterad information, till exempel olika former av krypterade meddelanden, meddelandetjänster eller krypterade hårddiskar.

-I kursen kommer vi att lära ut hur polisen kan återskapa lösenord med hjälp av avancerade forensiska metoder, säger Anders Carlsson, säkerhetsforskare vid BTH och ansvarig för kursen.

Dekryptering på schemat
Kursen, som heter ”Decrypt Advanced”, är utvecklad i samarbete mellan European Cybercrime and Education Group, EUROPOL, nationella polismyndigheter samt akademi och innehållet i kursen bygger bland annat på erfarenheterna av olika genombrott i polisutredningar inom EU.

I kursen kommer lärare från BTH att medverka tillsammans med dansk polis samt medverkande från polisens nationell operativa avdelning, NOA.

Universitet och polisorganisationer har under flera år samarbetat inom European Cybercrime and Education Group för att utveckla kurser inom området för digital bevissäkring och som syftar till att höja kompetensen hos polisens utredare.

BTH har byggt upp en expertkompetens inom området och gav till exempel redan 2012 kursen ”Open Source Intelligence” till polisorganisationer inom EU.

Här kan du se vilka kurser inom IT-säkerhet som BTH erbjuder yrkesverksamma.

Livslångt lärande – utbildningar för dig mitt i karriären
BTH erbjuder en mängd olika utbildningar för dig som är yrkesverksam och som vill bättra på dina kunskaper. Nu finns även det så kallade omställningsstödet som kan ge dig ett bidrag på upp till 80 % av din lön när du läser en kurs utbildning på BTH.

Läs mer om våra utbildningar för yrkesverksamma och omställningsstödet.

 

30 december 2022