Rekordstort intresse bland flickor för sportlovsaktivitet med teknikfokus

Den 23 februari bjöd BTH in sportlovslediga elever i årskurs 4-6 till en uppfinnardag. För första gången var det fler flickor än pojkar som anmält sig till den årliga sportlovsaktiviteten.

Under evenemanget fick eleverna prova på att konstruera och skapa nya produkter med stöd från BTH:s forskare i samarbete med personal från NKT. Uppdraget var att bygga en podd, ett färdmedel med hjälp av bland annat lego, batterier, hjul, limpistoler och andra prylar som fanns tillgängliga i labbsalen Makerspace. Podden skulle sedan färdas genom en hyperloop, ett rör.

Tre av eleverna som anmält sig till dagen var Mariam, Farhyio och Halima.
-Vi tyckte det lät spännande, det är roligt att bygga saker. Vi ville bygga något häftigt, säger Mariam.

På frågan om vad de ska bli när de blir stora svarar de: läkare, överläkare och ingenjör.
-Jag blev inspirerad när min mamma pluggade här. Jag ska bli ingenjör som hon, säger Halima, 11 år.

-Det är första gången vi är med fysiskt, på plats. Vi ser verkligen värdet i att väcka teknikintresset i tidig ålder. Extra roligt är att det var så många anmälda flickor. Vi får hoppas att detta bara är början på ett fint samarbete kring denna typ av aktiviteter, säger Kristina Owesson, HR Business Partner på NKT.

Eventet ägde i rum i BTH:s labb Makerspace som till vardags fungerar som en plats där studenterna på högskolan kan utveckla, och ta fram prototyper med hjälp av en rad olika verktyg och tekniker, bland annat 3D-printrar.

-Energi, miljö och transporter är högaktuellt i vårt samhälle idag, det känns jätteroligt att intresset är så stort. Vi får nog börja fundera på att byta till en större lokal nästa gång, platserna tog slut väldigt snabbt, säger Tobias Larsson, professor i maskinteknik.

24 februari 2022

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×