Studenter lär sig cybersäkerhet i Ryssland och Ukraina

Tack vare samarbete med universitet i Ryssland och Ukraina kan BTH:s IT-säkerhetsstudenter läsa vidare och få en dubbel examen i säkerhet – en från BTH och en från det utländska lärosätet.

BTH deltar i det EU-stödda projektet ”Educating the next generation experts in cyber security” som ger studenter i IT-säkerhet en möjlighet att studera cybersäkerhet på masternivå utanför Sveriges gränser.

Efter avslutad treårig kandidatutbildning i IT-säkerhet vid BTH har studenterna möjlighet att fortsätta att studera ett tvåårigt masterprogram. Det som är unikt är att studenterna först läser ett år på BTH och därefter läser ett år på något av BTH:s partneruniversitet som alla har specialiserat sig på just cybersäkerhet.

– Det fina med det här samarbetet är att studenterna får en dubbel examen. De får en masterexamen i cybersäkerhet från det utländska universitetet och en masterexamen i datavetenskap från BTH. De får med andra ord en examen på köpet, berättar tekn. dr. Anders Carlsson, vid BTH.

I dag examineras fem BTH-studenter från Kharkiv National University of Radio Electronics i Ukraina och Bonch-Bruevich Saint-Petersburg State University of Telecommunications i Ryssland i just detta samarbete. Studenterna har nu en dubbelexamen inom cybersäkerhet.

– Det finns en växande arbetsmarknad för studenter med kompetens inom det här området eftersom vi blir allt mer digitala och antalet uppkopplade datorer ökar. Samtidigt sprids nya verktyg och metoder för intrång, bedrägerier och sabotage. Nätbrott och dataläckor är problem vi som samhälle behöver hantera – därför är studenter med dessa specialkunskaper oerhört viktiga, säger Anders Carlsson.

Projektet ”Educating the next generation experts in cyber security” har som främsta mål att ta fram nya utbildningar som ett sätt att möta de cyberhot som finns idag.

25 juni 2021