Studenter på internationell topplista för design av handske

Idag har James Dyson tillkännagivit vilka som de anser vara de bästa och mest innovativa uppfinningarna på temat ”design som löser ett problem”. På topp 20-listan finns BTH-studenter i maskinteknik med sin idé ReGlove – en lösning för att återvinna och återtillverka skyddshandskar.

James Dyson Award är en internationell designtävling som pågår i 27 länder och regioner för ingenjörs- och designstudenter på universitet och högskolor. Utmaningen för studenterna är att ”designa något som löser ett problem”.

Fler än 1 700 uppfinnare deltog
Över 1700 unga uppfinnare var med i årets tävling av James Dyson Award och det var en stor bredd av geniala uppfinningar på en mängd problem som var med och tävlade. Nu har de 20 bästa uppfinningarna korats och vi kan glädjande presentera att för Sverige vann BTH:s studenter på civilingenjörsprogrammen i maskinteknik.

– This year has brought massive challenges and if one thing is certain, our top twenty James Dyson Award inventors have shown that young minds and their unfiltered curiosity need a seat at the table, menar Tom Crawford, Global Director of Sustainability och domare för topp 20-listan.

Handsken som återvinns och återtillverkas – om och om igen
Idén som BTH:s studenter har utvecklat är en lösning för att återvinna och återtillverka personlig skyddsutrustning, i detta fall engångshandskar. Idén heter ReGlove och är en cirkulär lösning där handskarna återvinns för att sedan tillverkas igen.

Engångshandskarna, som är gjorda av en särskild form av polyvinylalkohol, tas om hand efter användning, rengörs och smälts sedan ner till vätska. Därefter kan de återtillverkas och bli nya handskar – som sedan tas om hand och återtillverkas och så vidare. Maskinerna som gör hela processen kan installeras i en lastbil och förflyttas vilket gör att det här blir en rullande handskfabrik som kan placeras var den behövs.

Ihop med Stanford University
Studenternas idé har tagits fram inom kursen Global New Product Design Innovation som genomförs tillsammans med studenter på Stanford University.

Stort GRATTIS till Adam Backman, Johan Olsson Stjernberg, Axel Sjöberg, Marcus Skoog och Albert Eriksson!

Läs mer om James Dyson Award och topp 20-listan

Läs mer om BTH-studenternas projekt

Läs mer om civilingenjör i maskinteknik

 

Foto: Hanna Frazén / FotoFranzén

15 oktober 2020

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×