Succé för BTH:s visirhållare till vården

När BTH:s 3D-skrivare stod stilla kom idén att göra visirhållare – en av de saker det råder brist på inom vården just nu. I dagsläget har BTH levererat över 1000 åtråvärda visirhållare till vården. Studenter ställer upp och ser till att de 14 skrivarna inte står stilla.

– Vi kom igång snabbt med vår idé att göra visirhållare och vi ville ju gärna hjälpa till, berättar Peter Blaschke, föreståndare på Innovations Labs på BTH.

Idag råder det brist på skyddsmaterial inom vården – bland annat på visir och visirhållare. På BTH finns ett flertal 3D-skrivare som i normalfallet används för att göra prototyper till studenterna för deras projekt ihop med företag. Men just nu är det paus för den här typen av arbete för studenterna och skrivarna står därför stilla. Då föddes idén att skriva ut visirhållare till vården istället.

Sedan en dryg vecka tillbaka arbetar därför studenter, före detta studenter och personal med att ladda skrivarna med material och ta hand om de utskrivna visirhållarna. Drygt 1000 visirhållare har levererats till Region Blekinge för fördelning till olika verksamheter och till kommunerna.

– Det är ett fantastiskt samarbete vi har med BTH. Visirhållaren blev populär med en gång – den är enkel och passar alla huvud, säger Magnus Jonsson, chef för materialdepån på Region Blekinge.

Peter Blaschke berättar att BTH även arbetar med att samla in OH-film som kan sättas som visir i hållaren. Både privatpersoner och företag har hört av sig och man har lyckats samla ihop närmare 5000 OH-filmer, som givetvis också tacksamt tas emot av Region Blekinge.

– Det känns bra att vi så snabbt kunde ställa om vår verksamhet till att göra riktig samhällsnytta, menar Peter Blaschke.

 

 

(Den som behöver visirhållare till sin verksamhet i vården ska beställa dessa i ordinarie beställningsfunktion – BTH tar inte emot några beställningar.)

6 april 2020

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×