Entreprenörskap är nyckeln när Sverige behöver en nystart

Pontus Braunerhjelm

”Sverige har varit i dvala sedan mars och behöver en omstart. Entreprenörskap, det vill säga nystartade företag men också entreprenöriella processer inom befintliga företag, är nyckeln till ett starkare Sverige.”

Det menar BTH-professorn Pontus Braunerhjelm – en av elva ledamöter i den så kallade Omstartskommissionen som presenterar sina förslag idag. Omstarstkommissionen föreslår långsiktiga reformer för ekonomisk styrka, hållbarhet och social inkludering. Pontus Braunerhjelm och tio ledamöter skriver att virusspridningen nu dämpas och ekonomin återhämtar sig. Nu är därför rätt tidpunkt att planera för åtgärder för en långsiktigt sund och stark utveckling.

– Individen spelar en avgörande roll för samhällsutvecklingen. Det visas till exempel av att det inte var en framsynt politik inom EU som ledde till genombrottet för elbilar, eller omsorgen kring miljö hos existerande biltillverkare – utan utvecklingen tog ett jättesprång genom en entreprenör, Elon Musk. Och det finns fler sådana exempel, menar Pontus Braunerhjelm.

Så här ser han på regeringens stödpaket och vad som behövs för att få igång Sverige igen:

– Initialt har det varit rätt med generösa stöd men nu måste dessa vridas om mot incitament för att öka kunskapsbasen och främja entreprenörskap och innovation. Då kan näringslivets konkurrenskraft öka och Sverige bli starkare på kunskapsintensiv produktion. Alltför omfattande stöd riskerar att bromsa utvecklandet av nya affärsmodeller och innovationer, rådande strukturer cementeras.

– Regeringen bör också presentera en färdplan för den framtida krispolitiken för att stärka förtroendet och möjliggöra företagsstarter och satsningar på innovation, menar Pontus Braunerhjelm.

Läs mer på Dagens industris debattsida

Läs Omstartskommissionens slutrapport.

17 augusti 2020

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×