Sveriges första civilingenjörer i marin teknik är klara

Studenter i marin teknik

BTH är unik med sin civilingenjörsutbildning i marin teknik. Idag tar de alla första studenterna sin examen och för dem väntar en het arbetsmarknad.

– Vi är nu redo att tacka BTH och sätta segel mot arbetslivet och nya utmaningar, sa Malin och Sofia, två av studenterna på programmet.

Utbildningen i marin teknik är baserad på behov hos företag som Saab och deras ubåtsproduktion, Försvarsmakten, Kustbevakningen, NKT och andra som jobbar med marin teknik och energi. Och det är just på dessa företag som studenterna kommer att börja arbeta.

De sex studenterna är eniga om vad som varit det bästa med utbildning:

– BTH tar in näringslivet i utbildningen och vi har fått möjlighet att skapa kontakter med företagen inom området. Det är en unik utbildning, menar de.

Studenterna passar även på att hylla sin programansvariga lärare Johan Hjortsberg genom att överlämna en skepparklocka:

”Som en stark och trogen fyr i stormen har ditt stöd väglett oss genom de vilda haven. Du har hållit oss på rätt kurs då vågorna har hotat att kasta oss överbord. Genom storm och lugna hav har ditt stöd klingat som en kraftfull skepparklocka.”

Civilingenjörer i marin teknik arbetar med ny teknik på fartyg eller utveckling av fjärrstyrda och autonoma robotar. De kan också planera utläggning av undervattensinstallationer som elkablar, utveckla havsbaserad energi som våg- och vindkraft eller annan offshoreverksamhet.

1 juni 2023

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×