Webbprogrammerare och sjuksköterska i topp då anmälan till höstterminen stängde

Hus A

Det totala antalet studenter som söker till BTH till hösten ökar något visar antagningsstatistiken från UHR som kom nyligen. Även de som söker till BTH i första hand ökar på totalen.

–Där är väldigt glädjande att se att vårt Civilingenjörsprogram i marin teknik har ökat. Det är stadigt fler som söker programmet i första hand. Utbildningen i marin teknik har en stark lokal förankring här i Karlskrona och studenterna är eftertraktade av både Försvarsmakten och de företag som finns här, menar prorektor Eva Pettersson.

Det totala antalet studenter som söker till BTH i höst är 8 635 jämfört med 8 486 förra hösten. Det totala antalet som söker till BTH i första hand ökar från 2 040 (hösten-22) till 2 063.

–Webbprogrammering och Sjuksköterskeprogrammet är fortsatt de mest populära programmen, säger Eva Pettersson.

Till flera av utbildningarna är det fortfarande möjligt att göra en så kallad sen anmälan. Läs mer vilka utbildningar du kan göra en sen anmälan till.

När anmälan på Antagning.se stängde vid midnatt den 17 april hade över 375 000 personer anmält sig till höstens högskoleutbildningar. Enligt UHR ligger antalet anmälda till högskolan på en jämn och hög nivå, jämfört med innan pandemin. Nästan precis lika många sökte i år som förra året, men tio procent färre än rekordantagningen under pandemiåret 2021.

–Att en lågkonjunktur väntas runt hörnet fick inte riktigt den effekt vi trott. Anmälan var öppen två dagar färre i år, men troligare är att det relativt goda arbetsmarknadsläget fortfarande konkurrerat. Arbetsmarknaden brukar påverka utbildningsintresset som kommunicerande kärl, säger Robin Johansson, utredare vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

19 april 2023