Digital bildproduktion
180 hp
- Studietid: 2023 vecka 34 till 2026 vecka 23
- Ort: Karlshamn och Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Skapa nya sätt att berätta och kommunicera med bild och vidga de visuella vyerna inom kommunikation. I utbildningen får du många möjligheter och kan bli allt från illustratör till projektledare.
Alla branscher blir idag mer visuella och kommunikativa, vilket skapar behov av digital bildproduktion. Utbildningen öppnar dörrar till digitala mediebyråer, spelföretag eller kommunikationsavdelningar – och beroende på vad du väljer för fokus kan du arbeta med exempelvis grafisk form, foto- och videoproduktion, digital illustration, animation eller projektledning inom media.
Expert – oavsett verktyg
Utbildningen ger dig bredd och expertis att utifrån en given designsituation ta fram ett önskat resultat. Eftersom du bygger en god erfarenhet att självständigt tillägna dig nya verktyg och processer är du beredd på de förändringar som sker inom visuell medieteknik i framtiden.
Bildkompetens ger bredd i yrkesmöjligheter
Eftersom du har goda möjligheter att själv välja uttrycksformer skapar du de förutsättningar du vill ha med dig efter studierna – och maximerar dina chanser där du vill. Du kan fokusera på den bransch du vill arbeta inom, samtidigt som du kan förbereda dig för fortsatta studier på magister- och masternivå.
Utforska olika visuella uttryck
På Digital bildproduktion testar du möjligheter och utmaningar inom visuell medieteknik. Utifrån design utforskar du egna uttryck för digital bildproduktion och prövar visuell medieteknik med realistiska och verkliga förutsättningar och sammanhang. Utgångspunkten är alltid syftet med projektet, frågan varför något görs – vilket styr vilka val du gör när det gäller teknik och uttryck. Du testar dig fram för att hitta kombinationer och sätt som ger resultat.
En stor palett av kurser ger bred teknisk expertis
Du läser kurser inom områden som digital design, bild- och färgteknik, visuellt och interaktivt berättande, visuell kommunikation, fotografi och film vad gäller produktion och post-produktion, 3D-grafik och animation. Du fördjupar dina kunskaper inom design, konceptutveckling och medieteknik.
Styr din utbildning och dina framtida förutsättningar
Med stöd av handledare gör du val på vägen och bygger upp dina kunskaper utifrån det som intresserar dig och vad du vill göra efter dina studier – oavsett vilka visuella medier eller vilken teknik du är intresserad av.
Samverkan ger verkliga kunskaper och realistiska insikter
Studenter på utbildningarna inom digitala medier på Campus Karlshamn jobbar nära tillsammans och du arbetar även med företag och andra aktörer utanför högskolan under utbildningen, vilket gör att du både får arbeta på ett verklighetsnära sätt och med realistiska projekt.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en filosofie kandidatexamen i medieteknik.
Du som börjar studera höstterminen 2023 kommer att läsa två år på Campus Karlshamn och det avslutande tredje året på Campus Karlskrona.
Studenterna Elisabet och Carl berättar mer om programmet. (2:00)
Programinnehåll
Medieteknik
Om utbildningen
Under utbildningen får du lära dig tekniken och hur du använder din kreativitet för att skapa innehåll som engagerar och berör. Du väljer själv vilka tekniker du vill fördjupa dig i och i vilka medier du vill arbeta med när du skapar visuella uttryck. Du arbetar ofta i team, där ni tillsammans skapar en bra gestaltning, och ofta i samarbete med studenter på andra utbildningar.
Första året
Första terminen börjar med en introducerande kurs. I den bekantar du dig med viktiga begrepp och metoder som du sedan använder för att skapa uttryck med olika tekniker inom bildproduktion.
Redan här börjar du arbeta på det undersökande sätt som är genomgående i hela utbildningen. Arbetssättet ger utrymme för experiment, ifrågasättande, utmaningar och prövande som är på allvar men också bygger på lekfullhet.
Efter den introducerande kursen går du vidare till en grundkurs i digital bildproduktion. Vi undersöker designbegreppet, dess relation till det visuella och vad en digital bild är.
Andra terminen börjar med en kurs i digital bildproduktion med fokus på visuellt berättande och rörliga medier. Terminen avslutas med en kurs i funktionell visuell design, där du utforskar visuell funktionalitet och kommunikation genom skapandet av digitala gränssnitt och grafiska system.
Andra året
Tredje terminen börjar med en kurs i visuell estetik. Den ger en introduktion till visuell estetik från historia till nutid och ämnet diskuteras genom en överblick av historiska konstinriktningar. I kursen analyserar och diskuterar du samtida visuella och kulturella uttryck och lär dig mer om estetikbegreppet och dess relation till medieteknik.
Fjärde terminen läser du kurserna Interaktivt berättande, Generativ bild samt Design i samverkan. I Interaktivt berättande utforskar du linjärt och interaktivt berättande med utgångspunkt i cross- och transmedia. I Generativ bild utforskar du möjligheter hur autonoma system och agenter kan generera bilder, och vilka nya förutsättningar det innebär för digital bildproduktion. Terminen avslutas med en längre fördjupningskurs i medieteknisk produktion, vilken genomförs i samverkan med externa parter.
Tredje året
Termin fem skapar du avancerade medietekniska prototyper där du utgår från designperspektiv och -metoder. Under terminens senare del utforskar du forskningsmetodik genom att titta på vetenskapshistoria och kunskapsteorier. Du skapar därefter digital bild med stöd av medieteknisk forskning och metoder som idag används inom industrin.
Termin sex ägnas åt examensarbetet som knyter samman de kunskaper och färdigheter du har fått under utbildningen.
Ett par vanliga veckor på Digital bildproduktion
För att utforska en frågeställning formulerar du med andra studenter och stöd av en handledare en undersökningsfråga och en gestaltningsidé i designworkshoppar.
Ni har bestämt er för att utgå från ett samhällsproblem och vill göra en animerad film för att diskutera det. Under fyra veckor växlar ni mellan att göra research om animationstekniker, hitta inspirerande exempel, läsa kurslitteratur om teknik, samhälle och medier och praktiskt testa olika sätt att animera.
Efter flera olika försök bestämmer ni er för att använda 3D-modeller som förlagor till animationer som tecknas digitalt. Till en sekvens prövar ni att filma med drönare och sedan bearbeta videomaterialet till en animation. Arbetet är fritt och ställer stora krav på egen initiativförmåga, även om ni kan ta hjälp av varandra och av handledare. Under tiden arbetar ni på en text som diskuterar tekniken i relation till samhället och det hantverk ni utför.
I biblioteket jobbar ni med att välja texter som är intressanta för undersökningen. Ni träffar regelbundet handledare som ger feedback, tekniskt stöd och ställer frågor som hjälper er att utveckla er undersökning.
Kursen avslutas med en utställning där olika medietekniska gestaltningar från olika produktionsteam visas. Ni håller en kort presentation av ert arbete med utgångspunkt i er designprocess.
Efter kursen träffas arbetsgruppen för att sammanfatta den kunskap som ni har fått samt uttryckt i text och i handling. Ni märker att ni kanske gjort mer än ni hade tänkt från början. Samtalet kretsar kring tekniska, estetiska och etiska val ni gjort under er resa och vilka konsekvenser de kan få.
Du tar till dig utbildningens innehåll genom att själv skapa, och genom att samarbeta med andra medieteknikutbildningar på campus. Utbildningen handlar om att undersöka kopplingen mellan människor och teknik och skapa nya sätt att arbeta med dessa.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a alt 2b alt 2c.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2023
Introduktion till digital bildproduktion, 15 hp
Grafisk design och produktion, 15 hp
Kurser vårtermin 2024
Funktionell visuell design, 15 hp
Berättande genom visuella medier, 15 hp
Kurser hösttermin 2024
Concept Art, 15 hp
3D-modellering och animation, 15 hp
Kurser vårtermin 2025
Generativ bild, 7,5 hp
Utställningsteknik, 7,5 hp
Design i samverkan, 15 hp
Kurser hösttermin 2025
Responsiva hållbara miljöer, 15 hp
Virtuell produktion, 7,5 hp
Forskningsintroduktion medieteknik, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Kandidatarbete i medieteknik, 30 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Friheten, känslan av community, att det är du som sätter gränserna för hur långt du är villig att pusha dig själv. Det går inte att efterlikna den miljön någon annanstans.
Cecilia Barry
(tidigare student)
Head of Operations & E-commerce, Maffik, Berlin
Läs mer om programmet
Studier utomlands
På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.
Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Läs mer om utlandsstudier
Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 4.
Läs vilka universitet du kan välja
(Inne på sidan, välj subject ”media technology”)
Forskning
På BTH är forskningen inom detta område tvärvetenskaplig. Den kretsar kring digital teknik – visuella, audiella och interaktiva uttryck. Forskarna utvecklar och undersöker bland annat nya former för samspel mellan människa och teknik och hur de kan användas för att skapa bättre lärande och starkare upplevelser.
Studentprojekt
Lucas och Marcus från två av utbildningarna på Campus Karlshamn berättar om ett av sina studentprojekt. (1:29)
Anton och Viktor läser Digital ljudproduktion och berättar om ett av sina studentprojekt. (0:52)
Här studerar du
De första två åren på utbildningen sker på vårt campus i Karlshamn.
Precis på kajkanten i Karlshamn ligger Campus Karlshamn, vårt mindre campus som helt fokuserar på våra utbildningar inom digitala medier.
Från och med hösten 2025 ändras studieort till Karlskrona.
Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Vad är digitala medier?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?