Civilingenjör i spelteknik

300 hp

:
  • Studietid: 2022 vecka 34 till 2027 vecka 22
  • Ort: Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
  • Anmälningskod: BTH-87054
  • Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.

Civilingenjör i spelteknik

Utveckla IT och mjukvara i branschen som oftast går först i utvecklingen. Spelteknik spelar roll och det kan du också göra. Lär dig hur på BTH.

Spetskompetens för ett brett fält – det bästa börjar med spelteknik

Utbildningen ger dig en prestandafokuserad spetskompetens inom spelteknik och en stabil grund inom realtidsprogrammering och programvaruteknik. Spelutvecklingsbranschen växer stadigt (+42 % 2019 enligt dataspelsbranschen.se) och är ofta en drivande industri där nya tekniker föds för att sedan användas inom många andra områden. Därför gör en examen inom spelutveckling och spelteknik dig attraktiv inom många branscher utanför spelvärlden – överallt där prestanda är av vikt, det vill säga de flesta branscher.

Många tänkbara yrkesroller i många olika branscher

Efter utbildningen är din arbetsmarknad inom AAA-sfären och du kan till exempel arbeta som 3D-programmerare, spelutvecklare, systemutvecklare eller konsult – men också med utveckling av affärssystem eller som programmerare och specialisera dig på interaktiva 3D-applikationer. En examen ger ofta en karriär med yrkesroller som expert eller chef i internationella bolagsmiljöer.

Både grundläggande och spetsig

Du läser spelutveckling, datavetenskap och programvaruteknik, och teorin kombineras till stor del med praktiska moment och undervisning i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och projekt. Du jobbar ofta med tekniker som ligger långt fram på marknaden och till skillnad från många andra spelutbildningar bygger du spelmotorer från grunden, istället för att jobba i befintliga. På samma sätt jobbar du med avancerad 3D-programmering och bygger en expertis inom system där hög uppdateringsfrekvens, täta beräkningar, hög takt och optimerad realtidsprogrammering och prestanda är avgörande.

Forma din egen spetskompetens

För att forma din egen spetskompetens väljer du fritt bland ett antal valbara kurser och även om du berört flera ämnen på gymnasienivå ger högskolenivån dig möjligheter att fördjupa och specialisera dina kunskaper för en vass kompetens.

Praktik och samarbeten ger realistiska referenser

Mycket i utbildningen utförs i praktiska samarbeten och därför är stora delar schemalagda, vilket ger en tät kontakt mellan dig, andra studenter och lärare. Du möter också gästföreläsare från spelutvecklingsindustrin som ger en osminkad, lärorik och realistisk bild av branschen.

Programutskott från branschens framkant

I programutskottet – som kvalitetssäkrar programmet och dess inriktning – hittar du representanter från bolag som Massive Entertainment, Epic Games, King och Attractive Interactive. De är i täten av utvecklingen och ser till att utbildningen är där också.

Arbetsprover efter examen

Under utbildningen gör du flera prototyper, det sista året i ett större projekt med ett företag. Projekten resulterar i demoversioner som du kan använda som arbetsprover efter examen.

Utbildningen omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i spel- och programvaruteknik.

Kurser och innehåll

Kurser hösttermin 2022

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 8 hp

, 4 hp

Kurser vårtermin 2023

, 6 hp

, 2 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 4 hp

, 6 hp

Kurser hösttermin 2023

, 2 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 16 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser vårtermin 2024

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser hösttermin 2024

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser vårtermin 2025

, 4 hp

, 6 hp

, 10 hp

, 6 hp

, 4 hp

Kurser hösttermin 2025

, 7,5 hp

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

* Valbar kurs

Kurser vårtermin 2026

, 7,5 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

, 7,5 hp *

* Valbar kurs

Kurser hösttermin 2026

, 30 hp

Kurser vårtermin 2027

, 30 hp

BTH ger mig möjligheten att verkligen utvecklas och att nå de mål jag sätter för mig själv.

Fredrik
Civilingenjör i spel- och programvaruteknik

Spelteknik kan hjälpa människor.

– Det är något jag vill göra med hjälp av min utbildning, säger My. Som exempel nämner hon att man i USA använder spel för att behandla mentala sjukdomar och arbeta med problem som tvångstankar. På andra håll används spel för att få bukt med ökande fetma. – Pokemon Go fick ju miljontals människor att röra på sig.

 

Inte behörig?

Gå ett Tekniskt basår så höjer du din behörighet och får platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.

Läs mer och anmäl dig till Tekniskt basår

Ofta jobb innan examen

Kan man spelutveckling så blir man attraktiv på arbetsmarknaden. Många får jobb innan de ens gått färdigt utbildningen.
– Jag fick mitt jobb via min masteruppsats och är fortfarande kvar nu över fem år senare, säger Jonas Göransson, som har en civilingenjörsexamen i spelutveckling från BTH. Jonas är idag Lead Software Engineer på DICE.
– Jag har märkt nu i efterhand att jag har en otroligt bred och djup bas att stå på, fortsätter han när vi pratar om hans utbildning. Han uppskattade spelprojekten, att arbeta tillsammans med spelprogrammerare och tillsammans utveckla spel i grupp. Han ser särskilt fördelarna nu i efterhand.
– Projekten kom förvånansvärt nära hur det är i arbetslivet.

Jonas Göransson

Jag stöter fortfarande på nya problem där jag drar nytta av saker jag lärde mig under utbildningen.

Jonas Göransson
Lead Software Engineer, Dice

Studentprojekt

Battlesphere

Ett spel där spelare möter varandra eller AI-styrda bottar på samma skärm. Målet är att samla olika resurser och samtidigt förgöra sina motspelare. Studenterna har satt samman spelet från grunden i programspråket C++ och spelet ritas med DirectX 11.

Fruit Hunter

Ett spel där spelaren ska fånga olika frukter med hjälp av en gaffelbestyckad pilbåge i en varierande miljö. Studenterna har satt samman spelet från grunden i programspråket C++ och spelet ritas med DirectX 11.​

SplasH2O

Ett nätverksbaserat spel där spelarna har som mål att släcka varandras stearinljus med vattenstrålar. Studenterna har satt samman spelet från grunden i programspråket C++ och den egendesignade spelmotorn ritar grafiken med hjälp av ray tracing i DirectX 12.​

Argee´n`Beats

Ett ”cooperative” plattformsspel där spelarens röst påverkar omgivningen i spelet. Spelet är skapat av studenter i årskurs 5 på programmet i ett stort spelprojekt.

Här studerar du

På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård. 

Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden. 

 

Flygbild över Campus Gräsvik

Frågor?

Programansvarig:

Veronica Sundstedt

veronica.sundstedt@bth.se

Kvinna med headset

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

0455-38 53 00

Vad är spelteknik?

Vad omfattar området? Vad kan du jobba med? Inom vilka branscher?

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×