Datavetenskap

Datavetenskap

Inom datavetenskap arbetar du med IT-säkerhet, telekommunikation, och AI och maskininlärning.

På BTH hittar du allt från grundutbildningar på kandidatnivå till civilingenjörsexamen och master- och magisterprogram – som också kan vara en väg vidare till forskning.

Kunskaper du bygger med en utbildning inom IT- och datorsäkerhet, AI och maskininlärning och liknande ämnen ger förutsättningar för en varierad karriär med många möjligheter i flera branscher, du får helt enkelt många möjliga vägar framåt efter examen. Utbildningarna är alltid i nära samarbete med företag, så du kontakt med näringslivet och bygger både erfarenhet och nätverk inför yrkeslivet redan under studierna.

Utbildningar inom området

AI ger nya möjligheter inom nya områden

– För mig är hållbarhet viktigt. AI kan hjälpa oss minska vårt svinn i allting vi tillverkar och odlar. Personligen brinner jag för att förbättra och effektivisera våra jordbruk.

Phoebe går andra året på programmet Civilingenjör i AI och maskininlärning. Programmets upplägg varvar teoretiska och praktiska moment.

– Vi läser till exempel matematisk statistik samtidigt som vi läser datavisualisering, vilket ger oss det teoretiska och samtidigt hjälper oss visualisera det vi lärt oss.

Hon ser fördelarna med teknisk utveckling och ger som exempel AI-kontrollerade växthus i Nederländerna. Där observerar och reglerar små drönare miljön att få en så bra skörd som möjligt, med så lite vatten som möjligt.

– Jag tror att många är oroliga över att AI kommer att ta över våra jobb, säger Phoebe, som tvärtom är övertygad om att AI kommer skapa fler arbetsmöjligheter, dessutom inom nya områden.

AI kan användas inom så mycket mer än jag först föreställde mig. Det är inte bara robotar och självkörande bilar.

Phoebe,
Student, Civilingenjör i AI och maskininlärning

Vi ser verkligen att de datavetenskapliga utbildningarna på BTH ger de grundläggande teoretiska och akademiska förutsättningarna för de nya medarbetare vi behöver.

Åsa Malmén
Head of Business & Technology Consulting, Sweden, TietoEVRY

Ett mer digitalt samhälle kräver mer digital säkerhet

När samhället blir mer och mer digitalt måste vi ha folk som tar sig an uppgiften att skydda både företag, individer och slutanvändare.

David Olander,
Head of CyberSOC

– Jag uppskattar att vi fick möjlighet att jobba med så många olika saker, säger David, och berättar om samarbeten och projekt som gav bra lärdomar och gjorde studierna till något verkligt.

Utbildningen gav honom en långsiktig trygghet och en stor bredd där han senare i karriären kunde välja ett område att specialisera sig på.

Idag jobbar David på Orange Cyberdefense som Head of CyberSOC, det vill säga med den defensiva sidan av IT-säkerhet, och med ansvar som sträcker sig över Norden, Tyskland, Benelux-länderna och Kina.

– Min del i det hela handlar om att se framåt, vad som kommer att hända, för att vi ska kunna skydda våra kunder på ett så bra sätt som möjligt.

Inte behörig?

Gå ett Tekniskt basår så höjer du din behörighet och får platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.

Läs mer och anmäl dig till Tekniskt basår

Datavetenskap – vad handlar det om?

AI och maskininlärning
Martin berättar vad artificiell intelligens egentligen är, och vad skillnaden mellan den mänskliga hjärnan och datorn är.

Datorsäkerhet
Anton pratar om säkerhetshot och dataintrång samt vilka utbildningar som finns för den som är intresserad av att arbeta med datorsäkerhet.

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Utbildningar inom datavetenskap

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×