Varför bli ingenjör?
3 bra anledningar att plugga till ingenjör

Det finns många bra anledningar till att plugga till och bli ingenjör, så klart. Men när vi frågar våra studenter så är de vanligaste svaren: många möjligheter framåt i ett innovativt och givande yrke, en schysst lön och möjlighet att göra skillnad.

1. Karriär- och utvecklingsmöjligheterStudenter samarbetar i Tech Concept Hack.

Du får chans på en stabil karriär med goda möjligheter till sysselsättning. Du kan utvecklas och utveckla din roll och vad du gör om dagarna, eftersom ingenjörer är efterfrågade inom olika branscher och sektorer.

2. Lön och ekonomisk stabilitet

Givetvis är ekonomisk stabilitet och en bra lön viktiga faktorer när du väljer utbildning – och ingenjörsyrket är känt för både attraktiva löner och förmåner.

3. Möjlighet att bidra till samhället och göra skillnad

Gör en positiv skillnad i världen och arbeta med något som spelar roll. Som ingenjör har du möjlighet att bidra till att lösa samhällsutmaningar och skapa innovativa lösningar som kan förbättra människors livskvalitet och bygga ett hållbarhet samhälle.

12 mars 2024

”Jag behövde inte jaga jobben utan det var som att de kom till mig.”

/Malin, tidigare student Civilingenjör marin teknik, nu systemingenjör på Afry

Lön som ingenjör?

Givetvis beror din lön som ingenjör på många saker – tjänstens specifika ansvar och uppgifter, var i landet (eller utanför) du arbetar, din erfarenhet, vilken bransch du arbetar inom och vilken inriktning du valt. Men, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer så hade nyexaminerade civilingenjörer i den privata sektorn under 2021 en lön i spannet 32 000–39 000 kr per månad, medan högskoleingenjörer låg i spannet 29 000–38 000 kr per månad.

Du hittar mer aktuella och specifika löner på sidorna om våra olika ingenjörsprogram.

Alla våra ingenjörsprogram

 

”Jag ville göra något coolt som också kan bidra till innovation och kreativitet i världen. Efter att funderat på vad jag ville plugga till kom jag fram till att industridesign och produktutveckling var spännande och lyckades då dra slutsatsen att vill jag arbeta med det, då ska jag bli maskiningenjör. Att det finns goda chanser till en karriär med bra livsbalans och ekonomi var också en bidragande faktor.”

/Josefin, tidigare student Civilingenjör i maskinteknik – produktutveckling, nu ingenjör på Sigma Group

 

Vilken sorts ingenjör är du?

Att plugga till ingenjör på BTH