Elektriska entreprenadmaskiner utanför elnätet?

Hedvig och Godson tillsammans, men Godson på skärm.

Karl-Henrik, Hedvig, Stefan och Ludwig skapade tillsammans med Stanfordstudenter Nomad och Oasis – två enheter som tillsammans kan generera och distribuera energi till eldrivna maskiner utanför elnätet, till exempel vid katastrofarbeten. Projektet är en del av kursen ME310, en årlig kurs och ett globalt samarbete med Stanford University där bland annat Volvo Construction Equipment utmanar studenter med verkliga problemställningar.

– Det bästa var att få vara med i hela processen från ”needfinding” till design och sedan bygga en prototyp, säger Hedvig Ernst, som har läst till civilingenjör i industriell ekonomi.

Fossilfri entreprenad 2040 kräver nya idéer – av studenter

Volvo CE arbetar för att omvandla sitt produktutbud till att vara fossilfritt 2040 – och ser det som en viktig del att investera i framtidens ingenjörskonst genom akademiska program och studentsamarbeten. BTH-studenterna jobbar i projektet med en grupp studenter från Stanford University, där de tillsammans sökte lösningar på uppgiften ‘Hur driver man eldrivna entreprenadmaskiner utanför elnätet?”.

Global erfarenhet och mässa i Las Vegas

– Genom den här kursen får studenterna träna på att utföra global produktutveckling i samarbete med företag, andra BTH-studenten Hedvig med prototyp från ME310-projektstudenter och användare över hela världen. Det gör att de tränar på att samarbeta över geografiska gränser, tidszoner och med olika kulturer om hur man jobbar med utveckling – en erfarenhet som är värdefull i deras framtida karriärer, menar Christian Askling Johansson, programansvarig för Civilingenjörsprogrammet i maskinteknik, som i princip alla deltagande studenter går.

Projektet presenteras av Volvo CE och studenterna i mars 2023 på CONEXPO i Las Vegas, Nordamerikas största mässa inom entreprenad och byggnation.

Volvo gjorde också en film om projektet med fokus på två av studenterna, Hedvig från BTH och Godson från Stanford University.

Se filmen om Hedvig och Godson på YouTube.

 

 

14 mars 2023

Stories från Vegas

Hedvig och Karl-Henrik, två av studenterna i projektgruppen, presenterade gruppens lösning på CONEXPO. Här kan du följa dem, dag som natt, i Las Vegas. Du hittar dem i höjdpunkten ”CONEXPO”.

 

ME310 – en global projektkurs

Verkliga problem som utmaning

Kursupplägget i ME310 – Global Engineering Design Innovation  är att en problemställare från industrin formulerar en utmaning i form av ett verkligt problem i sin verksamhet. Problemställare är globala företag som Volvo Trucks och Volvo CE, AUDI, Johnsson & Johnsson med flera.

Globala projektgrupper och globala företag

De som antar utmaningen är ingenjörsstudenter inom maskinteknik från Stanford och ett 10-tal lärosäten i Europa, Kina, Japan och Australien, bland annat BTH. De senaste åren har BTH arbetat ihop med Stanford University, Volvo CE och Volvo Trucks.

50 år av innovation – 10 av dem med BTH

Kursen ME310 har körts varje år av Stanford University i över 50 år – sedan starten med fokus på att skapa lösningar som förutser framtiden. De internationellt sammansatta teamen jobbar i nio månader och utvecklar flera funktionella prototyper, ofta vid besök hos de man jobbar med. Ett 100-tal studenter inom maskinteknik från hela världen deltar i kursen och BTH:s civilingenjörsprogram inom området har varit med i 10 år.

Civilingenjör i maskinteknik 300 hp

Programmet ger en bred kompetens och många möjligheter där du med innovation och teknik löser problem. Utbildningen har två inriktningar att välja på – innovativ och hållbar produktutveckling eller tillämpad mekanik.

Mer om programmet