Sensorvisir för självkörande fordon – inspirerade av pälsdjur

Ingenjörsstudenterna Louise, Per-Emil, André och Oscar vände sig mot naturen för att hitta innovativa tekniska lösningar. Resultatet blev Dryve – ett system för rengöring av visuella sensorer på lastbilar.

Årets ME310-projekt (ett samarbete mellan BTH, Stanford University och Volvo – läs mer längre ner på sidan) innebar en prompt att söka lösningar inom biomimetik. Biomimetik innebär att ta inspiration från naturen i tekniskt innovationsarbete, ett exempel på det är kardborreband.
ME310-kursen handlar om innovation och att få fram den i processer. Till exempel så undersöker man behov och förutsättningar noggrant innan man tar fram idéer som sedan testas på olika sätt.
– Inspirationen var blöta djur som skakar sin päls. Genom att förstå hur och varför de skakar sig lyckades vi anpassa tekniken, säger Per-Emil.

Lösningen är ett roterande visir med en speciell beläggning, som också blåses ren med luft. Tekniken ger klar sikt för sensorer på till exempel självkörande lastbilar i dåligt väder.

Arbetet pågår under flera månader och under tiden besökte BTH-studenterna Stanford University och studenterna därifrån besökte även BTH. Tillsammans presenterade de sedan sin lösning på Volvo Group Innovation Lab i Silicon Valley.

– Den största lärdomen? Vikten av att förstå ”bryggan” mellan design och tillverkning. Det är lätt att komma på nya koncept, men att omsätta det i en verklig produkt är en utmaning, säger Per-Emil.

Följ studenterna under projektet och på USA-resan under höjdpunkter på Instagram.

24 november 2023

ME310 – en global projektkurs

Verkliga problem som utmaning

Kursupplägget i ME310 – Global Engineering Design Innovation  är att en problemställare från industrin formulerar en utmaning i form av ett verkligt problem i sin verksamhet. Problemställare är globala företag som Volvo Trucks och Volvo CE, AUDI, Johnsson & Johnsson med flera.

Globala projektgrupper och globala företag

De som antar utmaningen är studenter från Stanford och ett 10-tal lärosäten i Europa, Kina, Japan och Australien, bland annat BTH. De senaste åren har BTH arbetat ihop med Stanford University, Volvo CE och Volvo Trucks.

50 år av innovation – 10 av dem med BTH

Kursen ME310 har körts varje år av Stanford University i över 50 år – sedan starten med fokus på att skapa lösningar som förutser framtiden. De internationellt sammansatta teamen jobbar i nio månader och utvecklar flera funktionella prototyper, ofta vid besök hos de man jobbar med. Ett 100-tal studenter från hela världen deltar i kursen och BTH har varit med i 10 år.

 

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×