Student, Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp

Foto på Qlirim

Qlirim, Civilingenjör i industriell ekonomi

På den här sidan kan du läsa en kort intervju där jag berättar om mig själv och min utbildning. Du kan också ställa dina frågor direkt till mig. Fyll i formuläret längst ner på sidan så återkommer jag så snart som möjligt!

Jag är ursprungligen från Kosovo och kom till Sverige när jag var 10 år. När jag inte pluggar eller umgås med min familj och mina vänner så spenderar jag tiden på gymmet. Utöver styrketräning så är jag även fotbollsintresserad och har spelat fotboll för IFK Lammhult i cirka 6 år.

Jag studerar Civilingenjör programmet i industriell ekonomi. På gymnasiet gick jag Naturvetenskapligt program.

Intervju med Qlirim

Varför valde du att studera på BTH?

Efter att jag hade tagit min gymnasieexamen så bestämde jag mig att ta ett år ledigt från plugget och jobba istället. Jag började jobba på Lammhultsskola och trivdes bra där. Ett år gick fort och jag var sugen på att fortsätta jobba men insåg att jag måste börja plugga och gjorde en sen anmälan. Som tur så var BTH en av högskolorna som hade öppet för sen anmälan. Jag valde BTH eftersom BTH är idag bland de sex bästa i världen inom programvaruteknik och hållbar utveckling. Förutom att Karlskrona är en fin sommarstad så finns det även många multinationella företag i Karlskrona. Några exempel på sådana företag är Ericsson AB, Saab Kockums och NKT Cables AB. Dessa företag erbjuder sommarjobb\extrajobb för studenter samt Ericsson har en hel del samarbeten med BTH.

Vad uppskattar du mest med BTH?

Det finns mycket jag uppskattar med BTH, allt från lärarna, studentlivet till den vackra utsikten från skolan bibliotek. Faktumet att BTH inte är en så stor högskola, gör att man får bra och personlig kontakt med lärarna. Möjligheten att ofta kunna ställa frågor under och efter föreläsningen samt kunna gå till lärarens kontor utan att i förväg boka möte är något jag uppskattar väldigt mycket med BTH. Lärarna är mycket kunniga inom sitt område och alltid villiga att hjälpa till med studierna. Studentlivet på BTH är väldigt kul tack vare de olika studentföreningarna som anordnar studiesociala aktiviteter. BTH:s studentkår anordnar också flera näringslivsträffar under årets gång där studenter får möta potentiella framtida arbetsgivare. BTH har även ett underbart kårhus som drivs av studenter.

Vad är det viktigaste du tar med dig från studietiden?

Rätt studieteknik tycker jag är viktigt och något som jag vill ta med mig från studietiden ut till arbetslivet. Rätt studieteknik hjälper mig att använda tiden mer effektivt vilket i sin tur leder till att jag lär mig mer på kortare tid.

Vad vill du säga till dem som funderar på att börja plugga?

Att plugga vidare efter gymnasiet är en bra idé om man vill få ett jobb som kräver högre utbildning eller om man vill öka på sina kunskaper. Erfarenheter, utmaningar, nya möjligheter, nya vänner och kanske vänner för livet är saker som pluggat ger utöver jobb. Jag är medveten om att programval är ett ganska jobbigt val för många vilket det även var för mig. Mitt tips är att man undersöker noggrant vilka programval det finns och att man går på studiebesök eller öppet hus som det också kallas. Jag själv utgick från mina favoritämnen på gymnasiet som var fysik och matematik och kom fram till slutsatsen att jag ville plugga till ingenjör. Däremot är jag fortfarande osäker på om industriell ekonomi det rätta valet för mig men, ”Att inte välja när man måste är också ett val”-William James. Något som jag är säker på är att jag aldrig i mitt liv hört någon: ”Jag ångar att jag pluggade”, snarare tvärtom.

Vad har du för framtidsplaner?

Först och främst så vill jag bli klar med min utbildning och hitta ett jobb där jag trivs och ständigt utvecklas. Mina framtidsplaner är också att starta ett företag som på något sätt förenklar vardagen för människor.

Fråga Qlirim

    Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
    ×