Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot distriktssköterska
75 hp
- Studietid: 2023 vecka 35 till 2024 vecka 44
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Språk: Undervisningen ges i normalfallet på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Axla ansvar och ledarskap och utveckla dina förmågor för att som distriktssköterska möta ett växande behov inom primär hälso- och sjukvård.
Allt fler livsstilssjukdomar och en åldrande befolkning ger ett växande behov av distriktssjuksköterskor i den primära hälso- och sjukvården. Efter examen har du kompetens och behörighet för större ansvar och en ledande och utvecklande roll – och kan arbeta hälsofrämjande och med omvårdnad inom barnhälsovård, skolhälsovård, hemsjukvård eller mottagningsverksamhet som distriktssköterska.
Kvalificerad som distriktssköterska
Du får de kunskaper i omvårdnad och medicin som behövs för att kunna arbeta som distriktssköterska med ansvar för omvårdnad, sjukvårdande insatser, behörighet att förskriva förbrukningsartiklar och vissa läkemedel samt för hälsofrämjande och förebyggande arbete inom primär hälso- och sjukvård.
Behörighet att axla ansvar
Utbildningen ger en fördjupning inom omvårdnad och medicin för att kunna svara upp mot distriktssjuksköterskans ansvar. Under utbildningen bygger du en större förståelse för omvårdnad på ett högre plan.
Vetenskapligt och praktiskt lärande
I utbildningen används ett forskande, undersökande arbetssätt med tillämpning av IT. Det stärker utvecklingen av din professionella kompetens för att självständigt och i samverkan leda, genomföra och utveckla ditt arbete. Utbildningen består av både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Utbildningen omfattar 75 högskolepoäng och leder fram till en specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska.
Tina, tidigare student berättar mer om programmet. (2:25)
Programinnehåll
Omvårdnad, teori
Klinisk medicin
Examensarbete
Om utbildningen
Utbildningen vänder sig till dig som är sjuksköterska och vill utveckla din kompetens för att kunna arbeta som distriktssjuksköterska inom primär hälso- och sjukvård. Syftet med utbildningen är att du ska inhämta de kunskaper och färdigheter som behövs för att som distriktssköterska medverka i dagens och morgondagens omvårdnad och hälsoarbete för människor i alla åldrar.
Det är viktigt att du som färdig specialistsjuksköterska självständigt – eller i samverkan – kan leda, genomföra och utveckla arbetet inom ditt framtida yrkesområde. Detta tränar du under utbildningen genom ett undersökande och forskande arbetssätt med tillämpning av IT. Det stärker också utvecklingen av din professionella kompetens.
Vetenskaplig metodik integreras i samtliga obligatoriska kurser (sammanlagt 7,5 hp).
Ett självständigt examensarbete på 15 högskolepoäng ingår i programmet.
BTH Forsknings- och utbildningsklinik
På campus finns BTH Forsknings- och utbildningsklinik som hela tiden utvecklas och byggs ut. Här gör studenter hälsokontroller och simulerar vårdsituationer. På kliniken bedrivs också forskning.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2023
Kurser vårtermin 2024
Hälsofrämjande omvårdnad ur ett livsloppsperspektiv, 15 hp
Kurser hösttermin 2024
Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot distriktsköterskans verksamhetsområde, 15 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Det ställs idag högre krav på att kunna vårda patienter som kräver mer avancerad vård.
Tina
Distriktssköterska och tidigare student
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska
Forskning
Är du nyfiken på hur man kan förbättra vår hälsa och vardag med hjälp av ny teknik? På BTH forskar vi inom områdena omvårdnad och hälsovetenskap. Vi undersöker hur teknik kan påverka människors hälsa och hur forskningen kan bidra till ett bättre liv. På campus har vi en forsknings- och utbildningsklinik där studenter, forskare och företag kan mötas och utveckla produkter, tjänster och hjälpmedel.
Här studerar du
På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Vad är hälsa och vård?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?