Masterprogram i datavetenskap
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-90597
- Språk: Engelska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Bygg en bred kunskapsbas med en master i datavetenskap efter egen ritning – med tre inriktningar och valbara kurser skapar du själv spetskompetensen i din examen.
Utbildningens uppbyggnad med fokus på forskning och tillämpning ger dig goda förutsättningar inom forskningsintensiva branscher eller för en framtida forskarkarriär. Du syr själv ihop din specialitet med valbara kurser inom områdena: IT-säkerhet, distribuerade och parallella system och intelligenta system.
Ett brett område där du väljer din nisch
Datavetenskap omfattar ämnen som programmering, datastrukturer, distribuerade system, nätverksteknologier, algoritmer och komplexitet. Utbildningen har i huvudsak tre inriktningar – IT-säkerhet, intelligenta system, och distribuerade och parallella system.
Grundkurserna handlar framför allt om maskininlärning och artificiell intelligens, datorsystemsäkerhet och programvarusäkerhet men även inom multiprocessorsystem och prestandaoptimering.
Forskningsfokus för förståelse och framtidssäkerhet
Utbildningen lägger stort fokus på forskningsförberedelse och kurserna fokuserar på aspekter nära forskningsfronten inom datavetenskap och gör nedslag i olika sätt att tillämpa dessa. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och laborationer i grupp eller enskilt och du gör även ett examensarbete.
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder fram till en teknologie masterexamen.
Programinnehåll
Valbara kurser
AI, maskininlärning och data science
Om utbildningen
Masterprogrammet i datavetenskap är en bred utbildning som ger dig möjlighet att läsa många olika kurser inom datavetenskap. Du kan profilera dig inom ett specifikt område och där fördjupa dina kunskaper genom valbara kurser. Utbildningen har i huvudsak tre inriktningar: IT-säkerhet, distribuerade och parallella system och intelligenta system.
Under det första året lär du dig att tillämpa de metoder och färdigheter som utgör grunden i utbildningen. Här ingår bland annat kurser i artificiell intelligens, modellering och beslutsstöd – men det finns även kurser i cloud computing, IT-säkerhet, statistik, forskningsmetodik och multiprocessorsystem. Många av kurserna är redan under första året valbara.
Under det andra året har du möjlighet att studera kurser som är kopplade till olika tillämpningsområden och aktuella forskningsprojekt. Du uppmuntras här att arbeta med aktuella utmaningar inom områden som maskininlärning, bildbehandling, simulering samt spelutveckling. Andra exempel på tillämpningsområden är olika tekniker för beslutsstödsystem inom bland annat polisens brottsförebyggande och brottsutredande arbete samt resursplanering inom energisektorn, hälso- och sjukvården och transportsektorn.
Den sista terminen gör du ditt examensarbete med utgångspunkt från de metoder och färdigheter du lärt dig och den profilering du valt via valbara kurser. Ambitiösa studenter erbjuds möjligheten att utföra examensarbetet inom pågående forskningsprojekt i samverkan med näringslivet.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Tillämpad artificiell intelligens, 7,5 hp
Programmering i UNIX-miljö, 7,5 hp
Nätverks- och systemsäkerhet, 7,5 hp
Maskininlärning, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Djup maskininlärning, 7,5 hp *
Beslutsstödjande system, 7,5 hp *
Matematisk statistik, 7,5 hp *
Mätningar av programvara, 7,5 hp *
Drift av nätverk och nätverkstjänster, 7,5 hp *
Avancerad maskininlärning, 7,5 hp *
Avancerad nätverksteknik, 7,5 hp *
Säker mjukvaruutveckling, 7,5 hp *
Användbarhet och interaktionsdesign, 7,5 hp *
Forskningsmetodik, 7,5 hp
* Valbar kurs
Kurser hösttermin 2026
Prestandaoptimering, 7,5 hp *
Kapacitetsanalys, 7,5 hp *
Analys av illasinnad programvara (malware), 7,5 hp *
Tillämpad Cloud Computing och Big Data, 7,5 hp *
Datorkommunikation, 7,5 hp *
Multiprocessorprogrammering, 7,5 hp *
Mjukvarubaserade nätverk, 7,5 hp *
Programvarusäkerhet, 7,5 hp *
Hållbar utveckling av informations- och kommunikationsteknik, 7,5 hp
Fördjupningskurs i datavetenskap och kommunikation, 7,5 hp
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2027
Masterarbete i datavetenskap, 30 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Nästan alla kurser jag har haft hittills har varit riktigt intressanta. Det är inte ofta man läser en kurs bara för att man ”måste”.
Elias
Student, Software Engineering
Forskning
Datalogi och datorsystemteknik är ett väldigt brett forskningsområde, och vid BTH fokuserar vi främst på två delområden: big data och AI samt datalogi och datorsystemteknik.
Anmälan
Vad är datavetenskap?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?