Välkomstbrev Fysisk planering – HT-24

Grattis till din studieplats på BTH!

Välkommen till programmet Fysisk planering!

För att behålla din plats på programmet måste du registrera dig på kurserna och delta vid uppropet. Läs mer om registrering nedan.

Terminen börjar måndagen den 26 augusti 2024. Klockan 09.00 hälsar rektor dig välkommen på campus Karlskrona. Uppropet sker kl. 10.00 i sal Atelje C513A. Om du absolut inte kan närvara vid uppropet måste du på förhand kontakta programansvarig.

Första veckan är en introduktionsvecka då programmets kurser startar och varvas med information och kåraktiviteter. Introduktionsveckans schema samt aktiviteter under första året på BTH kommer att publiceras på Studentportalen under Ny student.

I kursen FM1479, som är din första kurs, kommer moment under introduktionsveckan att genomföras både på Campus Karlskrona och utomhus i Karlskrona stad.

Du har möjlighet att träffa Studentstöd som kan ge dig tips och svara på frågor inför terminsstart. De finns på plats den 22 augusti kl. 11.00-14.00 i hus J, plan 2, campus Karlskrona, Valhallavägen 1. Passa på att samtidigt utforska vårt fina campus och skaffa ett BTH-kort i receptionen.

Det här ska du göra

1. Aktivera ditt studentkonto (från 26 juli)
Du kommer att få ett epost med länk till aktiveringen. Du kan läsa mer på Studentportalen – Kom igång.

2. Registrera dig på kurserna (från 26 juli)
För att behålla din plats på programmet måste du registrera dig på kurserna. Instruktioner finns på Studentportalen – Kom igång.

3. Delta på uppropet (26 augusti)
Om du av någon anledning inte kan närvara vid uppropet måste du kontakta programansvarig. Om du inte deltar vid uppropet eller inte meddelat att du inte kan närvara förlorar du din plats på programmet.

Program- och kursinformation

Information från programansvarig om programmet och från kursansvarig om kurser hittar du på respektive sida i Canvas. Deltagande på program- och kursupprop är alltid obligatoriskt. Om du av någon anledning inte kan delta ska du meddela det till program- eller kursansvarig.

Kurser under den inledande terminen är:

, 15 hp Studietid: 2024 vecka 35 till 2024 vecka 44 Kurskod: FM1479

, 7,5 hp Studietid: 2024 vecka 45 till 2024 vecka 49 Kurskod: FM1513

, 7,5 hp Studietid: 2024 vecka 49 till 2025 vecka 3 Kurskod: FM1480

Följande kurslitteratur kommer användas i kursen FM1479 – Introduktion till fysisk planering:

Forshed, K. (2021). Att vara sin formel trogen- arkitekturens hantverk. Stockholm: Arkitektur förlag. ISBN 9789198511291

I kursen behövs även en del material (pennor, ritsaker, skisspapper, m.m.) för att du ska kunna testa och träna med olika typer av rit-/skissmaterial. Detta är material som du har nytta av under hela din utbildning. Du kan antingen köpa/beställa detta i förväg, eller när du är på plats i Karlskrona – det kommer att finnas tillfälle för detta under första veckan.

Material:

 • Skalstock med 6 skalor – 30 cm bredd
 • Skisspapper på rulle, 30 cm bred, tjocklek mellan 24g/m2 2och 35g/m2
 • Maskeringstejp, ritbordstejp eller ”målartejp”
 • Stiftpennor eller blyertspennor i olika hårdhet (HB, 2B, 4B) samt tryckpenna med tjockare stift
 • Svarta tuschpennor, förslagsvis i set med 0,3mm, 0,5mm samt 0,7mm
 • Ett set med färgpennor (d.v.s. skisspennor i tusch/blyerts)
 • Sax, Modellkniv (brytbladskniv eller skalpell)
 • Suddgummi
 • Vinkelhake, genomskinlig plast 30/60 grader och 45/45 grader (mellanstorlek)
 • Skissblock eller gärna skissbok, olinjerat A5/A4/A3
 • Limpistol av enklare typ samt limstavar till denna
 • 1 st clipboard i A4/A3

I Canvas kan du hitta förslag på inköpsställen både på plats i Karlskrona och online.

Lärplattform och utrustning

BTH förutsätter att alla studenter har tillgång till egen dator. Det finns endast en begränsad tillgång till datorer i våra datorsalar på campus. Du behöver även ha tillgång till kamera, headset med mikrofon och internetuppkoppling vid digital undervisning. Här hittar du eventuella rekommendation om prestanda för din dator.

Lärplattformen Canvas används för samtliga kurser och program på campus och i digital undervisning. När du aktiverat ditt studentkonto och registrerat dig på kurs har du access till program- och kurssidor i Canvas.  Här hittar du mer information om Canvas, Zoom och andra digitala verktyg som du har tillgång till på BTH.

Programvaran Focus detaljplan som vi använder i detaljplaneringskurser är endast kompatibel med Windows. Vi rekommenderar därför att man köper en Windows-dator. Institutionen tillhandahåller licenser för installation på egen dator. Programmet finns även installerat på ett begränsat antal datorer på skolan.

Varmt välkommen till BTH!

Patric Karlsson

Programansvarig

patric.karlsson@bth.se
Patric Karlsson

Har du frågor?

Om du fortfarande har frågor efter att du läst välkomstbrevet och besökt sidan
Nyss antagen, kontakta då studentreception@bth.se.