Fysisk planering

180 hp

:
  • Studietid: 2022 vecka 34 till 2025 vecka 23
  • Ort: Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
  • Anmälningskod: BTH-87066
  • Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.

Fysisk planering

Rita och skapa platser och utrymmen för människor och ett hållbart samhälle. Börja skissa på BTH – och Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt.

Världen växer och behöver planeras

Arbetsmarknaden för planeringsarkitekter är bra, eftersom vi blir allt fler människor och samhället på många sätt också är i en omställningsfas som skapar behov och möjligheter. Utbildningen ger kompetens för jobb på arkitektfirmor, länsstyrelser, kommuner, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikverket eller på privata konsultföretag.

En examen som ger internationella möjligheter och stark branschgemenskap

Internationella inslag förbereder dig för studier och arbete utomlands och efter avslutad kandidatutbildning kan du gå vidare till masterstudier – antingen på BTH eller på andra högskolor. En masterexamen i fysisk planering ger dig rätt att söka medlemskap i föreningen Sveriges Arkitekter, som också har en studentförening. Efter några år i yrket kan du också använda titeln planeringsarkitekt MSA (Medlem i Sveriges Arkitekter).

Teoretiska kunskaper med utrymme för kreativitet

Du sätter dig in i lagar som reglerar bland annat byggande, kulturella värden i vår miljö och hushållning med resurser. Under utbildningen möter du yrkesverksamma planeringsarkitekter och arbetar med aktuella planeringsproblem, men du övar också på kreativa ämnen som modellbygge, skissning och ritteknik med penna och dator.

Presentera och förmedla framtidens form

I arbetslivet är det vanligt att du kommer in ett tidigt stadium inom planering och att du behöver presentera dina planer för politiker och näringsliv. Därför lär du dig att ta fram och presentera förslag till förändring av bebyggelse, landskap och andra miljöer – och att kommunicera dessa muntligt och skriftligt.

Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt

Fysisk planering vid BTH är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige, och den ger dig som student all teoretisk kunskap du behöver – men behåller utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista – Örlogsstaden Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar.

Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen.

Kurser och innehåll

Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.

Kurser hösttermin 2022

, 7,5 hp

, 15 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2023

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser hösttermin 2023

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2024

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser hösttermin 2024

, 15 hp

, 15 hp

Kurser vårtermin 2025

, 7,5 hp *

, 15 hp *

, 7,5 hp *

, 15 hp *

, 7,5 hp

* Valbar kurs

Vill du veta mer om programmet?

Bild på AntonJag heter Anton och läser Fysisk planering. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!

Fråga Anton   Läs tidigare frågor och svar

En av fördelarna med BTH är det fina läget. Många rum har havsutsikt och intill campus finns det bryggor, en strandpromenad och en volleybollplan.

Ulrica
Tidigare student, Fysisk planering

Vad är fysisk planering?

Fysisk planering – vad är det egentligen? Vad gör en planeringsarkitekt och vad är skillnaden mot en ”vanlig” arkitekt? Patrik och Hilma reder ut begreppen.

Studier utomlands

På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.

Det finns flera utbytesprogram att välja mellan, till exempel Nordplus och Erasmus+. Nordplus ger möjlighet till studier i Norden och Baltikum. Erasmus+ har störst utbud och erbjuder även studier i övriga Europa.

Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Kontakta Internationella kontoret på BTH!

Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 3.

Läs om vilka universitet du kan välja

Sök på spatial planning

Forskning

Illustration av människor som möts på ett kontorPå BTH undersöker forskarna byggda miljöer som vi bor och arbetar i, men också hur de miljöerna planeras och regleras. En stor del av forskningen fokuserar på hållbar stadsutveckling och styrning av miljö och markanvändning.

Läs mer om vår forskning inom området Planering och byggd miljö.

Delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer

– Efter gymnasiet kände jag att jag ville kunna påverka världen, huvudsakligen då inom hållbarhetsfrågor. Jag kände att det var viktigt för mig, och det gav mig lite ångest att tänka på vart världen är på väg.

Idag går Kalle andra året på programmet Fysisk planering. Han uppskattar att utbildningen varvar teori och praktik för att sedan kombinera dem i praktiska projekt. Han ser stora möjligheter att utveckla egna intressen och fördjupa sig i det han tycker är intressant. När han fått sin kandidatexamen har han siktet inställt på en master för att specialisera sig.

– Efter utbildningen blir det jobb på en kommun, ett konsultföretag eller någon statlig myndighet, till exempel Trafikverket. Vi får se vart det tar mig, det finns många intressanta områden.

Man får möjlighet att delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer, vilket kommer att vara viktigt i en föränderlig värld som behöver vara mer klimatanpassad och resurseffektiv.

Kalle,
student Fysisk planering

Här studerar du

På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård. 

Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden. 

 

Flygbild över Campus Gräsvik

Frågor?

Patric Karlsson

Programansvarig:

Patric Karlsson

patric.karlsson@bth.se

Kvinna med headset

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

0455-38 53 00

Vad är planeringsarkitekt?

Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Liknande utbildningar

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×