Tekniskt basår

60 fup

:
  • Studietid: 2024 vecka 35 till 2025 vecka 23
  • Ort: Campus Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
  • Anmälningskod: BTH-87112
  • Språk: Svenska
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Ett tekniskt basår ger dig behörighet, kunskap och en bra grund för mängder av utbildningar inom teknik – och en garanterad studieväg vidare på BTH.

Tekniskt basår ger dig den behörighet du behöver för att läsa vidare till ingenjör på vilken högskola eller universitet som helst. Många av våra studenter väljer att stanna kvar på BTH och gå någon av våra ingenjörsutbildningar. Efter avklarat Tekniskt basår hos oss har du platsgaranti på valfri ingenjörsutbildning på BTH, bara du söker innan sista anmälningsdag.

BTH erbjuder en mängd olika ingenjörsprogram, inom exempelvis maskinteknik, AI och maskininlärning, spelteknik respektive industriell ekonomi. Vi har även ett för Sverige unikt civilingenjörsprogram inom marin teknik.

Tekniskt basår – utbildningsinnehåll

Ett tekniskt basår innebär att du under ett år läser matematik, fysik och kemi. Du får även ta del av olika studietekniker. Undervisningen sker via studentaktiva föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppövningar.  Du blir på så sätt väl förberedd på kommande studier. Att dina lärare även undervisar på BTH:s ingenjörsprogram ger en försmak på vad som väntar framöver.

Närhet till andra studenter och lärare

På Tekniskt basår arbetar vi aktivt för att skapa goda relationer studenter emellan, liksom mellan studenter och lärare. Som student hos oss ska du alltid känna att du blir sedd och att du kan känna dig trygg med att få svar på dina frågor.

En studiestimulerande miljö

På campus finns en mängd olika lokaler och miljöer för plugg och samarbete. Många studenter väljer därför att träffas och arbeta tillsammans på campus även lektionsfria tider. Campus Karlskrona är dessutom vackert beläget precis vid havet, med natursköna vandringsleder och badbryggor utanför dörren. Du har alltså alltid närhet till avkopplande miljöer när du behöver en paus.

Tekniskt basår både på campus och distans

Tekniskt basår finns med två olika studieformer – antingen som campusstudier eller som distansstudier. Du väljer det som passar dig bäst.

Läs mer om programmet på distans.

Tidigare studenterna Sasha och Rahima berättar mer om programmet. (1:51)

Programinnehåll

Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.

Kurser hösttermin 2024

, 8 fup

, 15 fup

, 12 fup

Kurser vårtermin 2025

, 15 fup

, 10 fup

Fördelen med att ha gått ett tekniskt basår är att du redan är inne i studietempot, jämfört med dem som kommer direkt från gymnasiet.

Gustav
Tidigare student, Tekniskt basår

– Jag hade ett angenämt problem. Jag hade flera olika erbjudanden, från flera olika företag.

Philip gick Tekniskt basår och blev sedan en av Sveriges sex första civilingenjörer inom marin teknik. Idag är han projektingenjör på NKT. Läs mer om Philip här på sajten Blekinge<3ingenjörer.