Välkomstbrev Högskoleingenjör i maskinteknik – HT-24

Grattis till din studieplats på BTH!

Välkommen till programmet Högskoleingenjör i maskinteknik!

För att behålla din plats på programmet måste du registrera dig på kurserna och delta vid uppropet. Läs mer om registrering nedan.

Terminen börjar måndagen den 26 augusti 2024. Klockan 09.00 hälsar rektor dig välkommen på campus Karlskrona. Uppropet sker kl. 10.00 i sal J1640. Om du absolut inte kan närvara vid uppropet måste du på förhand kontakta programansvarig.

Första veckan är en introduktionsvecka då programmets kurser startar och varvas med information och kåraktiviteter. Introduktionsveckans schema samt aktiviteter under första året på BTH kommer att publiceras på Studentportalen under Ny student.

Du har möjlighet att träffa Studentstöd som kan ge dig tips och svara på frågor inför terminsstart. De finns på plats den 22 augusti kl. 11.00-14.00 i hus J, plan 2, campus Karlskrona, Valhallavägen 1. Passa på att samtidigt utforska vårt fina campus och skaffa ett BTH-kort i receptionen.

Jag som programansvarig hoppas att du nu har en spännande och givande resa med oss på programmet i Maskinteknik! Vi är superglada att välkomna dig hit och ser fram emot flera inspirerande år tillsammans. Sverige och världen behöver fler Högskoleingenjörer med kreativitet och problemlösningsförmåga för att möta framtidens utmaningar, och vi är här för att ge dig den bästa möjliga starten.

Förutom de teoretiska kurserna i maskinteknik, fysik och matematik kommer du också få jobba mycket hands-on i våra labb och verkstäder. Vi vill att du ska få praktisk erfarenhet och verkligen förstå hur det du lär dig i klassrummet kan tillämpas i verkligheten. Programmet är utformat för att gå bortom den traditionella ingenjörsutbildningen. Här får du chansen att jobba med banbrytande projekt som kombinerar tekniska färdigheter med kreativ problemlösning. Så ta vara på chansen att utforska nya idéer, experimentera och utmana dig. Din nyfikenhet och drivkraft är dina största tillgångar.

Samarbete är nyckeln i produktutvecklingens värld. Ni kommer ofta arbeta med kamrater i projektteam och jag uppmanar dig att även hitta likasinnade på programmet att jobba med även när du pluggar på egen tid. Bygg relationer, jobba tillsammans och lär er av varandra och tillsammans.

För att vi ska kunna lära känna er lite bättre och förbereda oss inför er ankomst, skulle vi uppskatta om ni kunde fylla i  enkäten (Länk till enkät). Inga svar är rätt eller fel, och inget är bindande – vi vill bara få en känsla av vilka ni är.

Jag ser fram emot att träffa er snart!

Christian Johansson Askling, Programansvarig

Det här ska du göra

1. Aktivera ditt studentkonto (från 26 juli)
Du kommer att få ett epost med länk till aktiveringen. Du kan läsa mer på Studentportalen – Kom igång.

2. Registrera dig på kurserna (från 26 juli)
För att behålla din plats på programmet måste du registrera dig på kurserna. Instruktioner finns på Studentportalen – Kom igång.

3. Delta på uppropet (26 augusti)
Om du av någon anledning inte kan närvara vid uppropet måste du kontakta programansvarig. Om du inte deltar vid uppropet eller inte meddelat att du inte kan närvara förlorar du din plats på programmet.

Program- och kursinformation

Information från programansvarig om programmet och från kursansvarig om kurser hittar du på respektive sida i Canvas. Deltagande på program- och kursupprop är alltid obligatoriskt. Om du av någon anledning inte kan delta ska du meddela det till program- eller kursansvarig.

Kurser under den inledande terminen är:

, 6 hp Studietid: 2024 vecka 35 till 2024 vecka 44 Kurskod: MA1495

, 6 hp Studietid: 2024 vecka 36 till 2024 vecka 44 Kurskod: FY1435

, 6 hp Studietid: 2024 vecka 36 till 2025 vecka 3 Kurskod: MT1567

, 6 hp Studietid: 2024 vecka 45 till 2025 vecka 3 Kurskod: DV1574

, 6 hp Studietid: 2024 vecka 45 till 2025 vecka 3 Kurskod: MA1444

Kom förberedd till högskolan

Inför studiestart är det viktigt att du fräschar upp dina matematikkunskaper. Det program du antagits till har Matematik 3b/3c som förkunskapskrav och du behöver de kunskaperna för att kunna tillgodogöra dig matematikundervisningen. Gå in på Förkunskaper i matematik och titta på inspelningar och övrigt material som berör Matematik 3c. Notera att kursen Matematik grundkurs med problemlösning startar under introduktionsveckan. Inför kursstart ska du ha införskaffat kursboken Avancera II – Matematik 4 för basår och gymnasium. 1:a upplagan. Petersson, H. (2019). ISBN 978-91-44-13325-6.

Om du inte programmerat förut eller vill fräscha upp gamla programmeringskunskaper för att komma väl förberedd för den inledande programmeringskursen rekommenderar vi Programmering i Python.

Lärplattform och utrustning

BTH förutsätter att alla studenter har tillgång till egen dator. Det finns endast en begränsad tillgång till datorer i våra datorsalar på campus. Du behöver även ha tillgång till kamera, headset med mikrofon och internetuppkoppling vid digital undervisning. Här hittar du eventuella rekommendation om prestanda för din dator.

Lärplattformen Canvas används för samtliga kurser och program på campus och i digital undervisning. När du aktiverat ditt studentkonto och registrerat dig på kurs har du access till program- och kurssidor i Canvas.  Här hittar du mer information om Canvas, Zoom och andra digitala verktyg som du har tillgång till på BTH.

Varmt välkommen till BTH!

Christian Johansson Askling

Programansvarig

christian.m.johansson@bth.se

Har du frågor?

Om du fortfarande har frågor efter att du läst välkomstbrevet och besökt sidan
Nyss antagen, kontakta då studentreception@bth.se.