Vad i naturen kan göra en grävmaskin bättre?

Kursen ME310 2023 – i samarbete med Stanford University, Volvo Trucks och Volvo CE

André, Per-Emil, Louise och Oscar ska hitta naturlig innovation och omvandla den till modern teknik. Projektet är en del av kursen ME310, en årlig kurs och ett globalt samarbete med Stanford University där Volvo Trucks och Volvo Construction Equipment utmanar studenter med verkliga problemställningar.

– Målet med kursen är att leverera en fullständig lösning till problemägaren, alltså Volvo Trucks och Volvo CE, säger Per-Emil, som läser till civilingenjör i industriell ekonomi.

 

 

Biomimetik – biologiskt inspirerad innovation som grund

Årets prompt är “How might we use Biomimicry in order to design solutions and systems that disrupt traditional solutions thinking in construction and transportation industries?” – alltså ”Hur kan vi använda biomimetik för att designa lösningar och system som bryter traditionellt lösningtänkande inom konstruktions- och transportindustrin?”.

Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen, till exempel kardborrebandet. Så, vad hos till exempel en fågel kan inspirera till lösningar som gör en lastbil mer bränslesnål?
– Just nu är vi inom processen att tolka olika ”needs” på marknaden för att sedan forma en lösning – så vi får se, säger André, som läser till civilingenjör i maskinteknik.

28 februari 2023

ME310 – en global projektkurs

Verkliga problem som utmaning

Kursupplägget i ME310 – Global Engineering Design Innovation  är att en problemställare från industrin formulerar en utmaning i form av ett verkligt problem i sin verksamhet. Problemställare är globala företag som Volvo Trucks och Volvo CE, AUDI, Johnsson & Johnsson med flera.

Globala projektgrupper och globala företag

De som antar utmaningen är studenter från Stanford och ett 10-tal lärosäten i Europa, Kina, Japan och Australien, bland annat BTH. De senaste åren har BTH arbetat ihop med Stanford University, Volvo CE och Volvo Trucks.

50 år av innovation – 10 av dem med BTH

Kursen ME310 har körts varje år av Stanford University i över 50 år – sedan starten med fokus på att skapa lösningar som förutser framtiden. De internationellt sammansatta teamen jobbar i nio månader och utvecklar flera funktionella prototyper, ofta vid besök hos de man jobbar med. Ett 100-tal studenter från hela världen deltar i kursen och BTH har varit med i 10 år.

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×