Högskoleingenjör i maskinteknik

FAQ – databasåtkomst

FAQ - databasåtkomst

Biblioteket prenumererar på ett stort antal databaser speciellt för dig som är student eller lärare/forskare på Blekinge Tekniska Högskola. För att du ska kunna använda databaserna även utanför campus erbjuder vi inloggning via en proxyserver.

Om du sitter utanför högskolans nätverk och använder biblioteketets informationsresurser hemifrån kommer du automatiskt till inloggningssidan.

Du loggar in med ditt vanliga student/bth-konto och kopplas därefter vidare till den databas du valde. Alla som är inskrivna och registrerade vid högskolan får ett konto genom att kontakta IT-avdelningen (detta gäller även BTH-personal).

Checklista vid åtkomstproblem

1. Har du använt databaslänkarna från bibliotekets webbplats?
Det är nödvändigt att gå den vägen för att kunna identifiera sig som BTH-student och få tillgång till informationsresurserna. BTH har egna unika adresser till databaserna.

2. Har du använt rätt login?
Du ska använda ditt studentkonto för att få tillgång till databaserna. Studentanvändare/akronym kan tex se ut så här: mda99eno eller evno02. Alla som är inskrivna och registrerade vid högskolan får ett konto genom att kontakta IT-avdelningen (detta gäller även BTH-personal). Du ska inte använda ditt lånekortsnummer och PIN-kod.

3. Vilken internetbrowser använder du?
Ibland visas inte alla databaser korrekt i Internet Explorer, så testa en annan browser såsom Mozilla Firefox eller Google Chrome.

4. Fungerar det fortfarande inte?
Om du har gått igenom stegen ovan och det fortfarande inte funkar bör du göra en felanmälan – beskriv problemet noggrant.

5. Kan du ta dig till campus?
När du har skickat din felrapport kan det ta lite tid innan vi kan hitta felet, men vi kommer naturligtvis att arbeta så snabbt vi kan. Under tiden, om du har möjlighet, kan du testa att använda en av datorerna på BTH:s campus för att komma åt de artiklar du behöver. Ibland kan problemet gälla proxyservern, vilket innebär att databaserna är tillgängliga från campus, men inte hemifrån.

Vanliga frågor

Jag har problem med att logga in, varför fungerar inte mitt konto/lösenord?
Studentanvändare/akronym kan tex. se ut så här: mda99eno eller evno02. Alla som är inskrivna och registrerade vid högskolan får ett konto genom att kontakta IT-avdelningen (detta gäller även BTH-personal).

Kan jag logga in med bibliotekets lånekortsnummer?
Nej, det är högskolans konto och lösenord som gäller.

Jag läser vid en annan högskola – kan jag ändå använda bibliotekets databaser?
Nej, de är bara till för Blekinge Tekniska Högskolas studenter, lärare och forskare.

Jag har fått direktlänkar till några artiklar av en kollega, kan jag komma åt artiklarna hemifrån?
Ja, om biblioteket prenumererar på tidskriften (online) så går det att lösa genom att du lägger till proxyadressenframför direktlänken i adressfältet.

Trots att jag är inloggad kommer jag ändå inte åt databasen?
Gör en felanmälan – beskriv problemet och skicka ett mail till biblioteket.

Jag hittar inte det jag söker, trots att allt fungerar rent tekniskt?
Boka en tid med din kontaktbibliotekarie för konsultation.