FAQ – databasåtkomst

FAQ - databasåtkomst

Biblioteket prenumererar på ett stort antal databaser speciellt för dig som är student eller lärare/forskare på Blekinge Tekniska Högskola. Du kan använda databaserna från din egen dator, dygnet runt och jorden runt (nästan) så länge du loggar in och visar att du är student eller forskare på BTH.

Så fort du sitter utanför högskolans nätverk och använder informationsresurser via bibliotekets databaslista kommer du automatiskt till en webbsida där du kan logga in. Du loggar in med ditt studentkonto (personal ska använda sitt BTH-konto) och kopplas därefter vidare till den databas du valde.

Checklista vid åtkomstproblem

1. Har du använt databaslänkarna från bibliotekets webbplats?
Det är nödvändigt att gå via bibliotekets webbplats för att kunna identifiera sig som BTH-student och få tillgång till informationsresurserna. BTH har egna unika länkar till databaserna.

2. Har du använt rätt login?
Du ska använda ditt studentkonto för att få tillgång till databaserna. Studentanvändare/akronym kan t ex se ut så här: evno12 (fyra bokstäver och året du började på BTH). Personal ska använda sin BTH-akronym. Använd inte ditt bibliotekskonto och PIN-kod, det är till för att låna tryckta böcker.

3. Vilken internetbrowser använder du?
Det brukar fungera att använda Edge eller Google Chrome för BTH:s digitala bibliotek, men annars kan du alltid prova att använda en annan browser som t ex Mozilla Firefox eller Safari.

4. Fungerar det fortfarande inte?
Om du har gått igenom stegen ovan och det fortfarande inte funkar bör du göra en felanmälan – beskriv problemet noggrant så kan vi lättare hjälpa dig.

 

Vanliga frågor

Jag har problem med att logga in, varför fungerar inte mitt konto/lösenord?
Studentanvändare/akronym kan tex. se ut så här: evno12. Alla som är inskrivna och registrerade vid högskolan får ett konto.

Kan jag logga in med bibliotekets lånekortsnummer?
Nej, det är högskolans studentkonto och lösenord som gäller. Personal använder sitt BTH-konto.

Jag läser vid en annan högskola – kan jag ändå använda bibliotekets databaser?
Nej, de är bara till för Blekinge Tekniska Högskolas studenter, lärare och forskare.

Jag har fått direktlänkar till några artiklar av en kollega, kan jag komma åt artiklarna hemifrån?
Ja, om biblioteket prenumererar på tidskriften (online) så går det att lösa genom att du lägger till proxyadressen  framför direktlänken i adressfältet.

Trots att jag är inloggad kommer jag ändå inte åt databasen?
Gör en felanmälan – beskriv problemet och skicka ett mail till biblioteket.

Jag hittar inte det jag söker, trots att allt fungerar rent tekniskt?
Boka en tid med en bibliotekarie för avancerad informationssökning