10 tips för dig som börjar plugga på högskola

Det kommer att vara tufft i början och det är viktigt att veta att den första tiden är svår för alla, men tro på dig själv och ta hjälp av våra tips inför pluggstart – så går det säkert hur bra som helst.

Innan och vid terminsstart. Förbered dig på första chocken.

1. Repetera matten – det låter kanske tråkigt, men med färska kunskaper går starten på högskolestudierna mycket lättare och bättre.

2. Köp böcker i tid – när terminen dragit i gång vill du inte lägga tid på att leta kurslitteratur till de första kurserna. Är du ute i god tid kan du dessutom köpa begagnat och komma undan billigare.

3. Få koll på datum och deadlines – så fort du har deadlines och viktiga datum – lägg in dem i kalendern och skapa slottar för när du ska göra det du behöver. Man ångrar aldrig att man varit ute i tid.

4. Fyll kylskåpet och frysen – så slipper du lägga tid på att hitta mat (eller panikäta dyr mat ute hela tiden) när du behöver lägga tid på plugg.

När det drar i gång. Håll koll och håll dig på banan.

5. Det viktigaste: Halka inte efter! Det är lätt hänt att saker distraherar och att man skjuter på saker. Gör inte det, det blir jobbigt senare om du kommit efter redan från början. Fixa de fyra punkterna ovan – och håll sen koll på de nedan.

6. Organisera dig. Fortsätt att hålla koll på vad du behöver göra och när. Ha för vana att planera en gång i veckan. Minst. Planera både en månad och närmsta veckan, då får du överblick och vet vilken tid du har att göra med. Det hjälper dig att hantera din tid och undvika att känna dig överväldigad, och då blir det lättare att behålla lugnet och fokusera när du pluggar.

7. Hitta din plats. Prova olika platser att plugga på, som kaféer, bibliotek, en plats på campus eller hemma. Se vad som fungerar bäst för dig. En bra studiemiljö gör plugget lättare och roligare.

8. Hitta pluggpolare. När man ska lära sig nytt går det lättare om man gör det med någon eller har någon bredvid att fråga eller bolla tankar med. Och här är det mesta nytt, både det du lär dig och hur du gör det. Dessutom är det roligare om man är fler.

9. Hantera stressen. Om du misslyckas med en tenta, kom ihåg att det inte är hela världen. Prata med andra och ta hand om din hälsa, släpp taget samtidigt som du behåller riktningen. Stress är en reaktion som du behöver hantera, då går den över. Dessutom finns det stöd och hjälp att få. Läs mer om det via knappen ”Allt du behöver veta när du ska börja plugga på BTH” längre ned.

10. Pausa. Gör du allt ovan så kommer det att finnas tid för fika, fest och allt annat kul som hör till studentlivet. Ingen kan plugga hela tiden, så kom ihåg att pausa – så länge plugget blir gjort också. Hitta balansen, så kommer plugget att gå bra.

 

29 maj 2024

Mer om högskolestudier

Om att plugga på BTH