Plugga på högskola jämfört med gymnasiet?

Hur är det att plugga på högskola? Klivet från gymnasiet kan kännas stort, och på flera sätt är det stort – du får mer frihet, men med frihet följer ansvar.

Det är stor skillnad på att plugga på högskola jämfört med gymnasiet. Framför allt är det egna ansvaret större. Studievägledarna på BTH förklarar.Studenter på föreläsning på BTH.
– På gymnasiet har du schemalagda lektioner hela dagen och får genom det, och av lärarna, ett driv och påminnelse om vad som behöver göras. På högskolan är det färre lärarledda föreläsningar, resten av tiden är till för självstudier och då måste du verkligen studera.

Att plugga heltid är som att jobba

Man bör vara beredd på att studierna måste få ta tid. Ett bra sätt att skapa rätt inställning är att du ser studierna som ett arbete och skapar ett personligt studieschema. Det är mycket detaljer du behöver ha koll på själv.

Välj rätt utbildning – så går studierna lättare

Studievägledarna poängterar att det är viktigt att du gör ditt studieval med eftertanke ­– att du är intresserad av det du studerar och att du vill lära dig. Du måste hitta ditt eget driv i studierna och en förutsättning för det är att det är engagerande.

– Utnyttja alla tillfällen till lärande som skolan erbjuder, såsom föreläsningar och labbar, och våga fråga lärare och till exempel studiekamrater. Plugga gärna tillsammans med andra. Vi på studievägledningen ger dig tips om studieteknik, ifall du känner att den brister.

Mer om studievägledningen

Att börja på högskola kan också vara en del av en större omställning som du behöver hantera. Du kanske flyttar hemifrån och behöver vänja dig vid ett nytt sätt att leva och skapa nya rutiner för din vardag utanför skolan också.

BTH:s entré och två studenter.

De skillnader som finns mellan gymnasieskola och högskola hanterar du genom att ha koll på vad som ska göras och hur du ska studera – och genom att engagera dig i studierna från start, så klart.

Om att plugga på BTH

17 januari 2023

Frågor?

Är du nyfiken på våra utbildningar eller hur det är att plugga här? På studentlivet? Eller har frågor om specifika kurser och hur svårt plugget är?

 

Fråga oss vad som helst!

Mer om högstudiestudier och att plugga på BTH

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×