Möjligheternas dag lockar till matematiska utmaningar

I dag är det fullt fokus på matematik på BTH. Ett 90-tal höstlovslediga elever i årskurs 1–9 samlas för att utmana sig själva och träffa likasinnade kring det gemensamma intresset matematik. Dagen är ett tillfälle för särskilt begåvade elever att diskutera matematiska utmaningar och kreativa lösningar.

”Möjligheternas dag” är en dag med fokus på elever med särskild begåvning i matematik. Eleverna får under dagen möta likasinnade jämnåriga, det vill säga andra elever med ett stort intresse och begåvning för matematik. Under dagen finns ett 90-tal elever på plats från flera olika skolor i södra Sverige, men också Stockholm och Göteborg.

–Det är spännande att få fram ett tal som man inte vet vad det är från början, och att man kan göra oändliga saker med matematik. Om inte matematik eller siffror fanns hade allt varit mycket svårare, säger Samuel 10 år.

Under dagen kommer en mängd aktiviteter att genomföras. Aktiviteterna leds av forskare, lärare och studenter som alla brinner för matematik och matematisk tillämpning.

–Jag tror att det är viktigt att alla får en utmaning, även de som ligger långt fram kunskapsmässigt. Det är sällan den här gruppen får riktiga utmaningar. Jag hoppas att de elever som deltar här i dag tar med sig glädje hem. Det säger mycket att eleverna väljer att tillbringa en av sina lediga dagar här. Därför är detta en jätterolig dag även för oss som undervisar eleverna, att få bidra till att bredda och fördjupa, säger Hanne Månsson, som vanligtvis är lärare i fysik på BTH.

–Matte är lite som att baka, man måste hitta rätt ingredienser för att det bli bra. Om du ska koda i C++ måste du ha rätt kunskap och teknik för att det ska bli bra. Det bästa med matematik är att precis allt är matematik, säger Leonard, 10 år.

–Det är sjunde gången vi genomför Möjligheternas dag, det är alltid lika kul att se eleverna testa sina kunskaper, utmana sig själva och träffa likasinnade, säger Linda Mattsson, universitetslektor på institutionen för matematik och naturvetenskap som tillsammans med Eva Pettersson, prorektor på BTH anordnar dagen.

Parallellt med dagen hålls också en konferens för lärare med fokus på utmanande och inspirerande undervisning i matematik för grundskola och gymnasium. På konferensen deltar ett 40-tal lärare från olika skolor i Sverige.

Läs mer om ”Möjligheternas dag” på Mattetalanger. 

31 oktober 2023

Teknik för alla

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×