Masterprogram i strategisk fysisk planering
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-70556
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Utveckla förmågan att granska förutsättningar för hållbart samhällsbyggande och skapa möjligheter att bygga en bättre framtid genom strategisk planering.
Planeringskompetens för komplicerade projekt, långsiktighet och hållbarhet
Under utbildningen bygger du kunskaperna och förmågan att planera strategiskt och förstå och tillämpa komplexa planeringsprocesser med många olika aktörer.
Utbildningen förbereder dig för kvalificerad yrkesverksamhet eller forskning inom området och har som mål att fördjupa dina kunskaper i att kritiskt granska förutsättningarna för ett hållbart samhällsbyggande och att kunna identifiera och driva planeringsfrågor med strategiskt innehåll.
Problembaserad planering
Med fokus på strategisk planering varvar kurserna teori med praktisk tillämpning på både lokala som gränsöverskridande nivåer. Undervisningen är problembaserad och flertalet kurser utgår från övergripande frågeställningar som bryts ned och testas.
Granska, analysera, visualisera och förmedla strategisk planering
Du tränar din förmåga att kritiskt granska, identifiera problem och analysera. Du övar praktiska färdigheter där du tar fram och värderar förslag till lösningar och pekar på konsekvenser av vägval. För att kunna implementera strategisk planering i olika organisationer stärker du också dina förmågor i att formulera dig och att visualisera komplexa sammanhang.
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder fram till en teknologie masterexamen.
Programinnehåll
Fysisk planering
Om utbildningen
Masterprogrammet i strategisk fysisk planering är en tvåårig utbildning på avancerad nivå. Utbildningen är till för dig som vill ha en utbildning som leder till kvalificerad yrkesverksamhet eller forskning om framtidens samhällsbyggande. Utbildningen är inriktad mot strategisk översiktlig planering samt att förstå och kunna driva komplexa planeringsprocesser som sker på många planeringsnivåer samtidigt och där många olika aktörer involveras.
Utbildningen är en fördjupning av kandidatprogrammet i fysisk planering men är även öppen för studenter från andra utbildningar inom tekniskt eller samhällsvetenskapligt område med inriktning mot samhällsplanering och byggande. Utbildningen fördjupar dina kunskaper i att kritiskt granska förutsättningarna för ett hållbart samhällsbyggande och att kunna identifiera och driva planeringsfrågor med strategiskt innehåll.
Undervisningen är problembaserad och i flertalet kurser utgår man från olika övergripande frågeställningar som sedan bryts ned och tillämpas i olika projekt. Utbildningens kurser varvar teoretiska utgångspunkter med praktiska tillämpningar med fokus på översiktlig planering, alltifrån lokal nivå upp till internationellt gränsöverskridande planering.
Under utbildningen tränar du din förmåga till kritisk granskning, problemidentifiering och analys. Du tränar även praktiska färdigheter där du ska föreslå och värdera olika förslag till lösningar samt peka på konsekvenser av olika vägval. God analytisk förmåga och goda kunskaper i att formulera dig i tal och skrift, liksom att kunna visualisera komplexa sammanhang, är viktiga egenskaper som kännetecknar en planerare som arbetar med strategiska frågor.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Introduktion till strategisk fysisk planering, 15 hp
Framtidsbilder, 15 hp
Kurser vårtermin 2026
Projektarbete i strategisk fysisk planering, 7,5 hp
Vetenskapligt arbete: teoretiska utgångspunkter och undersökningsmetoder, 7,5 hp
Regional planering med internationella perspektiv, 15 hp
Kurser hösttermin 2026
Samhällsorganisation och styrformer, 7,5 hp
Projektledning, 7,5 hp
Aktuell planeringsforskning, 7,5 hp
Tematiska studier i fysisk planering, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2027
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
”Utbildningens tydliga samhällskoppling och projektbaserade upplägg har gett mig handfasta verktyg inför arbetslivet – ett klockrent komplement till min mer teorityngda utbildningsbakgrund.
Niklas Hellblom
Internationell samordnare på Sveriges Kommuner och Regioner
Projekt Regional Planering
I kursen Regional planering med internationella perspektiv skrevs en uppsats med ett EU-perspektiv. I projektet skulle studenterna föreslå en regional strategi för hur Västerås och Eskilstuna kan samverka bättre. Projektet genomfördes i grupper om fyra, där studenterna presenterade sina strategier på två stycken planscher.
Backcasting (Älvstaden 2015-2050)
I kursen Framtidsbilder får studenterna göra en backcasting av en redan formulerad vision. Uppgiften är att tänka en process baklänges och fundera över vad som behöver göras för att uppnå mål och vision. Här har studenterna gjort en backcasting av visionen för Älvstaden.
Forskning
På BTH undersöker forskarna byggda miljöer som vi bor och arbetar i, men också hur de miljöerna planeras och regleras. En stor del av forskningen fokuserar på hållbar stadsutveckling och styrning av miljö– och markanvändning.
Anmälan
Vad är planeringsarkitekt?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?