Design av digitala upplevelser för lärande
120 hp
- Studietid: 2022 vecka 34 till 2024 vecka 22
- Ort: Hela eller delar av undervisningen bedrivs på distans.
- Undervisningsform: Distans, blandad undervisningstid, heltid
- Anmälningskod: BTH-87070
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.

Design av digitala upplevelser för lärande
Utforska nya medier och tekniker och utveckla digitalt lärande. Förändra och förbättra sätt att förmedla kunskap och skapa bättre läromöjligheter för framtidens skola, yrkesliv och vardag.
För en framtid där vi lär oss mer och mer
Den tekniska utvecklingen rusar på många sätt snabbare än någonsin och det vi lärde oss om igår är idag inaktuellt. Det räcker inte att lära sig något en gång för att sedan kunna jobba med det, vi måste lära oss hela tiden – och där kan immersiv teknik vara till hjälp. Digital utbildning och ny teknik med lärande innehåll finns överallt och används allt oftare, den här utbildningen fokuserar på att utforska nya sätt att använda och utveckla dem.
Effektivt lärande – ett steg längre
De flesta branscher satsar redan nu på digitalt lärande. Inom skolvärlden kompletteras den fysiska boken, och kanske ersätts, av digitala interaktiva lärmiljöer som anpassas individuellt efter varje elevs behov. Men det finns en möjlighet att göra digitalt lärande ännu mer effektivt om man redan vid designstadiet kopplar ihop upplägg, pedagogik och medieteknik – vilket är fokus för den här utbildningen.
En bred arbetsmarknad
Redan nu ökar digitaliseringen av både utbildnings- och lärandemiljöer, men det är ändå bara början av en stor omställning av lärande. Stora bolag som förlag, Edtech-bolag, Ikea, Volvo och Atlas Copco gör stora satsningar här, eftersom behovet är stort och det finns stora möjligheter att effektivisera och utveckla lärande. För nystartade tech-bolag är en satsning redan från början en självklarhet.
Efter examen är möjliga yrkesroller designer och utvecklare av digitala lärarapplikationer för både näringsliv och skola eller VR/AR/MR- tekniker, prototyptekniker för digitala upplevelser eller projektledare.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2022
Grunder i design av digitala upplevelser för lärande, 15 hp
Gestaltande programmering, 7,5 hp
Realtidsplattformar för upplevelser i 3D, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2023
Användarupplevelse och gränssnitt, 15 hp
Produktion av digitala upplevelser, 15 hp
Kurser hösttermin 2023
Medieteknisk prototyputveckling, 15 hp
Digital didaktisk design, 7,5 hp
Fördjupning av gestaltande upplevelser, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2024
Interaktivt berättande, 7,5 hp
Självständigt arbete i digitalt lärande, 15 hp
Motivation för digitalt lärande, 7,5 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Programmet är en tvåårig medieteknikutbildning som riktar sig till dig som vill arbeta med att utforma och utforska morgondagens design av digitala upplevelser för lärande. Samtidigt bygger du kunskaper inom medieteknik, prototyputveckling, User Experience (UX) och Quality of Experience (QoE).
Första året – fokus på en bred teknisk grund ur ett designperspektiv
Det första året så skaffar du grundläggande förmågor och färdigheter som du sedan kan använda under år två. Den första kursen ger en medieteknisk grund och introduktion till medietekniska designmetoder. Därefter kommer en kurs som introducerar grundläggande programmering, specifikt anpassad för utbildningens inriktning.
Sedan följer en kurs som handlar om användarupplevelse och användargränssnitt där du bland annat lär dig hur du mäter, analyserar och värderar upplevelsekvalitet (UX, QoE). Kunskaperna från kursen ger dig en grundläggande verktygslåda för att göra ändamålsenliga val inom designprocesser allt eftersom utbildningen fortskrider.
Första året avslutas med en kurs där du använder dina kunskaper i programmering direkt i en upplevelse på ett givet tema som sammanfattar det första läsårets sammanlagda lärdomar.
Andra året – fokus på digitala läromiljöer, interaktivitet och upplevelse
Det andra året börjar med en kurs som introducerar teori och praktik kring didaktik (förenklat vad, varför och hur något ska läras ut) och pedagogik inom digitala upplevelser för lärande.
Därefter kommer en kurs som fördjupar dina kunskaper i realtidsutvecklingsplattformar för att kunna driva och utveckla ett projekt från idé till prototyp.
Kursen därefter, Medieteknisk prototyputveckling, går du med studenter från andra medietekniska program. Här får du utforska och använda digital-analog medieteknik och tekniker som AR/VR, omslutande video, 3D-scanning, 3D-printing och soundscape.
Nästa kurs fokuserar på motivation för digitalt lärande i digitala redskap för lärande. Du utforskar hur mänskliga behov kan användas för att motivera en användare till att drivas framåt med positiv förstärkning, utmaning, belöning, och interaktionsfeedback.
Kursen efter det – Interaktivt berättande – läser du också med studenter från andra medietekniska program. Kursen ger en historisk överblick av hur berättande utvecklats i förhållande till cross- och transmedia. Du får också en introduktion till olika tekniker och metoder för att skapa icke-linjärt och interaktivt berättande.
Utbildningen avslutas med ett individuellt arbete där du enskilt genomför ett undersökande projekt inom användning av medietekniska kunskaper i olika digitala lärandemiljöer. Kursen innehåller metoder för omvärldsanalys och fördjupning i designprocesser, men också orientering i relevant forskning och tillämpningar inom medieteknik.
I så gott som alla sammanhang – industri, kommunikation, kultur, utbildning, ja i princip i alla verksamheter i vårt samhälle – kan medieteknik göra stor skillnad. De utbildningar som erbjuds på BTH inom området har en mycket stor framtidsrelevans, de ger en kraftfull mix av förståelse för sammanhang, människa och teknik.
Mathias Roos
VD, Kreativum Science Center Karlshamn
Forskning
På BTH är forskningen inom detta område tvärvetenskaplig. Den kretsar kring digital teknik – visuella, audiella och interaktiva uttryck. Forskarna utvecklar och undersöker bland annat nya former för samspel mellan människa och teknik och hur de kan användas för att skapa bättre lärande och starkare upplevelser.
Bra att veta
Vad är immersiva upplevelser?
AR, VR och MR – hur hänger de ihop? Jonas reder ut hur de olika verkligheterna hänger ihop och ge dig inspiration att vilja veta mer om området.
Frågor?


Vad är digitala medier?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?