BTH-student kan bli Årets Tech-tjej 2024

Marielle Lilja

BTH-studenten Marielle Lilja kan bli Årets Tech-tjej som koras varje år. Syftet med utmärkelsen är att lyfta kvinnliga förebilder och få fler tjejer att söka sig till techbranschen.

Endast en tredjedel av de yrkesverksamma inom tech idag är kvinnor. För att få fler kvinnor till branschen utser Microsoft årligen Årets tech-tjej. Utmärkelsen har delats ut i över två decennier och syftet är att erbjuda unga kvinnliga förebilder en plattform för att kunna inspirera fler kvinnor till att välja en karriär inom teknik eller IT.

En av de tio kandidaterna är Marielle Lilja som just nu studerar vid BTH. Hon sätter ihop en egen masterutbildning som påbyggnad på sin tidigare utbildning från Lunds universitet.

-Jämställdhet, mångfald och inkludering är viktiga ledord på Microsoft. Jag är därför glad att ännu ett år få presentera tio inspirerande kvinnor, som alla är fantastiska förebilder. De har alla rätt förutsättningar att kunna locka fler unga kvinnor till att söka utbildningar inom tech”, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige samt huvudansvarig för Årets tech-tjej.

Samtliga topp tio-nominerade kommer att tilldelas varsin mentor ur Microsofts gedigna nätverk. De får dessutom tillgång till ett värdefullt nätverk bestående av tidigare nominerade som nu är verksamma i branschen.

Läs mer om utnämningen

15 mars 2024

Teknik för alla