Civilingenjör i marin teknik
300 hp
- Studietid: 2025 vecka 35 till 2030 vecka 23
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87119
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Är du nyfiken på möjligheterna under havsytan?
Framtiden kräver att vi både tar hand om och använder haven på ett smart sätt. För det krävs nya idéer och ny kunskap och på här på BTH får du kunskapen som behövs för att både lösa marina utmaningar och skapa marina möjligheter. Programmet ger dig kompetens inom ett växande område – du blir en specialiserad ingenjör inom ett brett fält.
Vad kommer du att läsa?
De första åren får du en bred ingenjörsbas som kombineras med kunskaper i maskin- och elektroteknik. Du utforskar områden som oceanografi, marinkonstruktion, samt radar- och sonarteknologi. Du fördjupar dig i undervattensteknik och genom samverkan mellan BTH och andra aktörer i branschen får du insikter om hur olika system på fartyg påverkar och fungerar ihop med människor. Utbildningen har tagits fram i samarbete med svensk industri för att matcha dess behov, och både tredje och fjärde året avslutas med projekt kopplade till verkliga situationer och din framtida yrkesroll. I samband med projekten studerar du produktutveckling, projektledning och industriell ekonomi.
Hur ser framtiden ut?
Programmet omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i marin teknik. Utbildningen är baserat på behov hos företag som Saab och deras ubåtsproduktion, Försvarsmakten, Kustbevakningen, NKT och andra som jobbar med marin teknik och energi. Efter examen kan du bland annat arbeta med ny teknik på fartyg eller utveckla fjärrstyrda robotar. Du kan planera utläggning av undervattensinstallationer eller jobba med havsbaserad energi som våg- och vindkraft. Yrkesroller är till exempel utvecklingsledare, utvecklingsingenjör, strategisk projektledare, produktutvecklare, specialist eller teknisk chef. Kunskaperna och den breda ingenjörskompetensen du får på programmet skapar också möjligheter utanför det marina området om du i framtiden vill byta bransch.
Forma din examen med olika masterprogram
Civilingenjörsutbildningen i marin teknik är fem år, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik, för att sedan börja med ditt masterprogram där du under de sista två åren specialiserar din kompetens. Om du vill justera din inriktning kan du under det tredje året söka ett annat masterprogram än det som är standard i det här civilingenjörsprogrammet. Läs mer om vilka master-alternativ som finns under ”Mer om utbildningen” lite längre ned på sidan.
När du är klar får du tre examina: en kandidatexamen i teknik, en masterexamen för den specifika master du valt – och en civilingenjörsexamen för utbildningen i sin helhet.
Studenten Sofia berättar mer om utbildningen, och varför hon valde att studera just marin teknik på BTH. (2:19)
Programinnehåll
Matematik eller Fysik
Marin teknik
Elektroteknik och mekatronik
Maskinteknik
Projektarbete
Ingenjörs- och forskningsmetod
Om utbildningen
Civilingenjörsutbildningen i marin teknik är fem år lång, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik. De sista två åren läser du ett masterprogram och när du är klar får du därför ytterligare två examina; en masterexamen och en civilingenjörsexamen.
Utbildningen kombinerar ett brett teoretiskt kunskapsområde med en specialiserad marin tillämpning. Du lär dig till stor del genom praktiskt arbete, kombinerat med rena teoristudier.
Första året innehåller grundläggande naturvetenskap, matematik och programmering, men även kursen Nautisk introduktion som ger grunderna för marin verksamhet.
Under andra året ökar tillämpningarna inom maskinteknik och du läser hållfasthets-, strömnings- och materiallära.
Det tredje året fördjupar du dina kunskaper i maskinteknik, elektroteknik, IT och läser maritima kurser i oceanografi, marinbiologi och marinkonstruktion. Sista läsperioden det året tillämpar du dina ingenjörskunskaper i ett större projekt och studerar produktutveckling och projektledning.
De två sista åren på civilingenjörsutbildningen är ett masterprogram där du formar din specifika inriktning som ingenjör. Det finns ett standard-alternativ, men du kan också justera din inriktning mot det som intresserar dig mest och du tror mest på inför framtiden. De första tre åren ger dig en kandidatexamen inom teknik, medan de sista två ger dig både en master- och en civilingenjörsexamen inom valt område.
Masterprogram i marin teknik
Många tekniska utmaningar uppstår i den omställning till ett hållbart samhälle vi står inför och i det nya säkerhetsmässiga världsläget vi befinner oss i – och många av dessa har lösningar inom marin teknik. Det gör att där både finns möjligheter till att skapa utveckling och till ett givande yrkesliv. Du bygger specialiserade kunskaper om undervattensteknik, undervattensrobotar och teknik för våg- och vindkraft med ett innehåll som är baserat på behoven hos företag som Saab och deras ubåtsproduktion, Försvarsmakten, Kustbevakningen, NKT, och många andra som jobbar med marin teknik och energi. Samtidigt ger programmet dig teknisk bredd och möjligheter inom flera tekniska områden – till exempel fordonsindustrin.
Alternativa masterprogram du kan välja:
Masterprogram i hållbar produktinnovation (MSPI)
Produktutveckling för produkt-tjänstesystem kräver ett helhetstänkande för produktens livscykel där man tillfredsställer behov. Konkurrenskraft blir alltmer kopplat till att nyttja resurser på ett ansvarsfullt sätt – och det är centralt att från början planera för uppgradering, underhåll och återtillverkning̊. En ingenjör kan genom att vara innovativ och nytänkande bidra till utveckling av nya metoder och produkter och samtidigt ta hänsyn till samhällets krav på miljö och sociala faktorer. För att skapa en stark bas inom den tekniska produktutvecklingsprocessen läser du kurser inom bland annat innovationsteknik, värdedriven utveckling, systems engineering, modelldriven produktutveckling och tillämpad maskininlärning. Den basen ger dig kompetensen att senare i programmet arbeta med digitala tvillingar. För att kunna arbeta med produktens hela cykel krävs tätare samarbeten med andra kompetenser, därför utvecklar du dina färdigheter i tvärfunktionella projekt med sektorer som mekanik/prestandautveckling, tillämpad hälsoteknik, hållbar utveckling.
Masterprogram i digital produktutveckling
En ingenjör behöver kunna avgöra om en färdig produkt fungerar som man tänkt och att den verkligen är optimerad ur alla synvinklar – till exempel att den är så stark som möjligt, men ändå sparar på material och vikt. I det arbetet är modellering och simulering viktiga stöd och processer, och därmed centrala i ett företags arbete med produktutveckling. För att både möta kundens och marknadens behov och för att skapa lönsamhet och teknisk genomförbarhet krävs flera olika kompetenser. Därför tränar du också dina färdigheter i utvecklingsprojekt med annan kompetens och inriktning än den du studerar – till exempel inom mekanikutveckling, tillämpad hälsoteknik och hållbar utveckling.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete som löper under en hel termin. Här förenar du dina kunskaper i ett projekt som kan utföras i samarbete med industrin. Examensarbetet kan på så sätt bli en första ingång till arbetslivet eller kanske en väg att förverkliga ett eget entreprenörsprojekt som du fått inspiration till under utbildningen.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden – en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4/Matematik E
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Linjär algebra, 6 hp
Mekanik, 6 hp
Teknisk introduktionskurs i maskinteknik, 6 hp
Envariabelanalys 1: funktioner och differentialkalkyl, 6 hp
Programmering och problemlösning med Python, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Hållfasthetslära, grundkurs, 6 hp
Nautisk introduktion, 6 hp
Envariabelanalys 2: differentialekvationer och integralkalkyl, 6 hp
MATLAB med tillämpningar inom matematik och teknik, 4 hp
Datorstöd för ingenjörsarbete 1, 8 hp
Kurser hösttermin 2026
Mekanik: dynamik, 6 hp
Flervariabelanalys, 6 hp
Etik och hållbarhet för maskinteknik, 6 hp
Vågfysik, 6 hp
Teknikutveckling; marin teknik, hållbarhet och samhällsutveckling, 6 hp
Kurser vårtermin 2027
Termodynamik, 6 hp
Ellära, grundkurs, 6 hp
Vektoranalys, 4 hp
Materiallära, 6 hp
Marinteknisk projektkurs med produktutveckling och projektledning, 8 hp
Kurser hösttermin 2027
Strömningslära, 6 hp
Oceanografi, 6 hp
Elektronik med tillämpningar inom mätteknik, 6 hp
Marin konstruktion, 6 hp
Matematisk statistik, 6 hp
Kurser vårtermin 2028
Reglerteknik, grundkurs, 6 hp
Transformteori, 6 hp
Kandidatarbete i teknik för marin teknik, 18 hp
Kurser hösttermin 2028
Signaler och system, grundkurs, 6 hp
Elektromagnetisk fältteori, 6 hp
Fartygstillsyn och marina regelverk, 6 hp
Elkraft och energiteknik, 6 hp
Signaler och system, fortsättningskurs, 6 hp
Kurser vårtermin 2029
Reglerteknik, fortsättningskurs, 6 hp
Tillämpad maskininlärning, 6 hp
Marinteknisk projektkurs med industriell ekonomi och affärsplanering, 12 hp
Hydroakustik, 6 hp
Kurser hösttermin 2029
Forskningsmetodik för ingenjörer, 6 hp
Sensorsystem, 6 hp
Undervattensteknik, 6 hp
Säkerhet, ergonomi och människa-system-interaktion, 6 hp
Mekatronik med robotik, 6 hp
Kurser vårtermin 2030
Masterarbete i elektroteknik, 30 hp *
Masterarbete i maskinteknik, 30 hp *
* Valbar kurs
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter examen är:
Utvecklingsledare, utvecklingsingenjör, strategisk projektledare, produktutvecklare, specialist eller teknisk chef.
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Vad är marin teknik?
”Jag trodde först att det bara handlade om båtar, men det handlar om så mycket mer.” (2:29)
Malin, student Civilingenjör i marin teknik
”Det är ur havet vi kommer att hämta framtidens resurser.”
Oskar Frånberg berättar om utbildningen med marin spets som finns i Sveriges nav för marinteknisk utveckling, Karlskrona. (4:27)
Att plugga marin teknik på BTH
Inte behörig?
Tekniskt basår ger platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.
Vad är marin teknik? Forskare berättar om området, och vårt civilingenjörsprogram. (7:09)
Studenter berättar om sina erfarenheter under ett delmoment av kursen MT1551 på utbildningen Civilingenjör i marin teknik. (3:13)
Podcast ”Den blå världen” – en podd om havsnära framtidsjobb.
”Nytt undervattenslabb ska främja marintekniken i länet”
Lyssna på P4 Blekinges reportage.
Anmälan