Webbprogrammering
180 hp
- Studietid: 2023 vecka 34 till 2026 vecka 23
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Bygg en vass kompetens inom webb – på en bred bas av programvaruutveckling. Med koll på både frontend, backend och databaser är du mer än välkommen i branschen efter examen.
Du blir redo för en bransch där de populära teknikerna snabbt skiftar, och där arbetsuppgifterna växlar mellan allt från användargränssnitt (user experience, frontend) och programmering och databaser (backend), till driftsättning, test och kvalitetssäkring (devops).
En examen med mjukvarukompetens ger många möjligheter
Tidigare studenter arbetar på väldigt olika arbetsplatser – som Oracle, Pensionsmyndigheten, Webbhallen, Prisjakt, Försäkringskassan, Telia, Telenor, Ericsson och så vidare. Efter examen har du kompetens för de flesta yrken inom professionell mjukvaruutveckling såsom programmerare, systemutvecklare, lösningsarkitekt, konsult, projektledare och chef. Utbildningen ger också en bra grund för att bli egenföretagare.
Bredd med spetskompetens
Utbildningen har bredd som i traditionell utbildning inom programvaruteknik, men blir mer specialiserad med sin inriktning på utveckling med webbteknologier. Utbildningen förbereder dig för en bransch där populära tekniker snabbt växlar och arbetsuppgifter skiftar snabbt.
Du lär du dig utveckla och kvalitetssäkra små som stora programvarusystem, till exempel mindre webbplatser och bloggverktyg, större system av e-handel och transaktionsintensiva molnsystem med stora mängder data och höga krav på både skalbarhet och driftsäkerhet
Teoretiskt och praktiskt – och kanske studier utomlands
Du jobbar både enskilt och i projektgrupper, vilket ger goda möjligheter att varva praktik med teori. I praktiska moment bygger du även ett nyttigt kontaktnät för framtiden, på samma sätt som du gör om du väljer att studera en termin utomlands – vilket du har goda möjligheter till när du läser på BTH.
Tidigare studenter har utfört projekt med olika appar med olika funktioner – till exempel att visa resultat och aktuell ställning för olika fotbollsligor i Europa, eller att visa vädret och restauranger i närheten av specifika evenemang.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en filosofie kandidatexamen i programvaruteknik, inriktning webbprogrammering.
Vill du läsa denna utbildning på distans, finns en kortare motsvarighet på 120 högskolepoäng.
Tidigare studenten Emma berättar om programmet. (1:21)
Programinnehåll
Projektarbete
Webbteknologi
Datavetenskap
Programmering
Mjukvaruutveckling
Valbara kurser
Om utbildningen
Oavsett om du vill bli expert på frontend och UX, alltså det som är användarens upplevelse, eller hellre satsa på backend, ramverk och databaser – så går båda lika bra med den här utbildningen. Ditt eget intresse styr var lägger ditt fokus under studierna.
Första året får du grundläggande kunskaper i programvaruutveckling. Du läser kurser i programmering och problemlösning, algoritmer och datastrukturer, operativsystem och databaser. Parallellt med det läser du kurser i webbteknologier och utför projekt i webbläsare och på mobila plattformar. Du använder tekniker både för frontend och backend.
Under andra året använder du teknikerna tillsammans i större projekt och fortsätter med kurser i nätverk, tester och utveckling med ramverk, och driftsättning av webbtjänster i molnet, och lär dig om devops.
Under tredje året fortsätter du fördjupa dig inom traditionell programvaruutveckling tillsammans med spetstekniker inom webbteknologier och slutligen gör du både ett avslutningsprojekt i grupp och ett individuellt examensarbete.
Efter utbildningen har du kunskaper med dig som gör att du kan arbeta brett inom IT-branschen.
Några av de teknologier som du lär dig använda är Git, GitHub, Linux/Mac/Windows, Python, JavaScript, Node.js, PHP samt ramverk med JavaScript/Python/PHP. Du lär dig även SQL/NoSQL databaser, virtualisering med Docker, UX med HTML5/CSS3 och 3D- visualisering.
Fokus ligger på att du ska bli duktig på problemlösning och självständigt arbete, eftersom det är avgörande i de flesta yrkesroller som väntar. BTH jobbar intensivt med samverkan med näringslivet, och din utbildning ger dig möjlighet att genom olika projekt knyta kontakter med företag. I projektarbeten lär du dig kommunikation, kundkontakter, planering och teamarbete – sådant som inte kan läras ut i föreläsningssalen.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b alt 3c.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2023
Webbteknologier, 7,5 hp
Programmering och problemlösning med Python, 7,5 hp
Teknisk webbdesign och användbarhet, 7,5 hp
Programmering med JavaScript, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2024
Algoritmer och datastrukturer med objektorienterad Python, 7,5 hp
Databasteknologier för webben, 7,5 hp
Webbapplikationer för mobila enheter, 7,5 hp
Objektorienterade webbteknologier, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2024
Operativsystemet Linux och virtualiseringstekniker, 7,5 hp
Individuellt programvaruprojekt, 7,5 hp
Programutveckling i virtuella team, 7,5 hp
Matematisk modellering, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2025
Användbarhet och interaktionsdesign, 7,5 hp *
Data- och telekommunikation, 7,5 hp *
Programvaruprojekt i grupp, 15 hp
Grundläggande systemverifiering, 7,5 hp
* Valbar kurs
Kurser hösttermin 2025
JavaScript-baserade webbramverk, 7,5 hp
Forskningsmetodik i datavetenskaper, 7,5 hp
Informationssäkerhet med webbtillämpningar, 7,5 hp
Kontinuerlig integration och driftsättning i molnet, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Lärarna lägger mycket kraft på att vi studenter ska känna oss som en grupp. De har alltid en positiv inställning till allt och är hjälpsamma när det uppstår problem.
Niklas, student på Webbprogrammering
Det är en spännande högskola, jag kände till den sedan tidigare då BTH besökt min gamla gymnasieskola. Programmet och framtidsmöjligheterna är lockande.
Matilda, student på Webbprogrammering
Jag har alltid varit intresserad av teknik. Skolan har ett bra rykte både från tidigare studenter och arbetsgivare så valet var egentligen inte särskilt svårt.
Oscar, student på Webbprogrammering
Läs mer om programmet
Studier utomlands
På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.
Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Läs mer om utlandsstudier
Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 5.
Läs vilka universitet du kan välja
(Inne på sidan, välj subject ”software engineering”)
Forskning
BTH är en av de högst rankade högskolorna i världen inom forskning på tillämpad programvaruteknik. Fokus för arbetet är att utveckla mjukvara som hjälper företag att bli mer konkurrenskraftiga. Utbildningsprogrammet här på BTH är starkt kopplat till den forskningen.
Mer om webbprogrammering
Mikael förklarar webbens enorma möjligheter som plattform för att presentera, informera och marknadsföra. Lär dig vilka tekniker och roller som finns inom området. (7:12)
Studentprojekt
Dirble skapades 2011 och släpptes 2012 som en gratis tjänst av Håkan Nylén under en öppen api-projektgrupp, kallad Devality som just nu bara har Dirble under sig. Dirble började som ett hobbyprojekt och har nu vuxit sig till att bli en professionell tjänst för att ta hand om radiostationers information och erbjuda den informationen fritt för alla.
I ett grupprojekt i tvåan byggde Bobba, Kenneth, Yeti och Robin plugins till plugins till mobilapplikationsramverken PhoneGap och Appcelerator. Kunden var företaget Malvacom som utvecklat en egen produkt mAppBridge för att underlätta kommunikation i mobila system.
I kursen Oopython, under slutprojektet, skapade Marcus en webbsida för att boka och administrera bord på restauranger online.
Kursen lär ut objektorienterad programmering, datastrukturer och algoritmer i Python samt webbutveckling med Python.
I kursen Webapp, under våren i ettan, skapade Matilda en app för att visa upp evenemang på specifika platser. Appen hjälper användaren hitta restauranger i närheten av evenemanget och visar vädret för den aktuella platsen under evenemanget. I samma kurs skapade Oliver en app för att visa upp resultat och aktuell ställning för fotbollsligor i Europa.
Kursen använder HTML, CSS och JavaScript för att skapa appar till mobila enheter.
Här studerar du
På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Vad är mjukvaruutveckling?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?