Fysisk planering
180 HP
- Studietid: 2021 vecka 34 till 2024 vecka 22
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Anmälningskod: BTH-87042
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.
Fysisk planering
Rita och skapa platser och utrymmen för människor och ett hållbart samhälle. Börja skissa på BTH – och Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt.
Världen växer och behöver planeras
Arbetsmarknaden för planeringsarkitekter är bra, eftersom vi blir allt fler människor och samhället på många sätt också är i en omställningsfas som skapar behov och möjligheter. Utbildningen ger kompetens för jobb på arkitektfirmor, länsstyrelser, kommuner, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikverket eller på privata konsultföretag.
En examen som ger internationella möjligheter och stark branschgemenskap
Internationella inslag förbereder dig för studier och arbete utomlands och efter avslutad kandidatutbildning kan du gå vidare till masterstudier – antingen på BTH eller på andra högskolor. En masterexamen i fysisk planering ger dig rätt att söka medlemskap i föreningen Sveriges Arkitekter, som också har en studentförening. Efter några år i yrket kan du också använda titeln planeringsarkitekt MSA (Medlem i Sveriges Arkitekter).
Teoretiska kunskaper med utrymme för kreativitet
Du sätter dig in i lagar som reglerar bland annat byggande, kulturella värden i vår miljö och hushållning med resurser. Under utbildningen möter du yrkesverksamma planeringsarkitekter och arbetar med aktuella planeringsproblem, men du övar också på kreativa ämnen som modellbygge, skissning och ritteknik med penna och dator.
Presentera och förmedla framtidens form
I arbetslivet är det vanligt att du kommer in ett tidigt stadium inom planering och att du behöver presentera dina planer för politiker och näringsliv. Därför lär du dig att ta fram och presentera förslag till förändring av bebyggelse, landskap och andra miljöer – och att kommunicera dessa muntligt och skriftligt.
Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt
Fysisk planering vid BTH är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige, och den ger dig som student all teoretisk kunskap du behöver – men behåller utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista – Örlogsstaden Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen.
Kurser och innehåll
Kurser hösttermin 2021
Rum 1, 7,5 hp
Introduktion till fysisk planering, 15 hp
Stadsbyggnadshistoria, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2022
Geografiska informationssystem och statistik, 7,5 hp
Vetenskapsteorins grunder, 7,5 hp
Översiktlig planering och detaljplanering, 15 hp
Kurser hösttermin 2022
Planeringsteori, 7,5 hp
Planeringsekonomi och genomförande, 7,5 hp
Naturresurser och landskap, 15 hp
Kurser vårtermin 2023
Infrastruktur och mobilitet, 15 hp
Plan- och miljörätt, 7,5 hp
Rum 2, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2023
Komplexa stadsbyggnadsprojekt, 15 hp
Strategisk planering, 15 hp
Kurser vårtermin 2024
Planeringens metoder, 7,5 hp
Kandidatarbete, vetenskaplig uppsats, 15 hp
Kandidatarbete, planeringsprojekt, 15 hp
Vetenskapliga metoder, 7,5 hp
Tematisk litteraturkurs, 7,5 hp
Om utbildningen
Programmet Fysisk planering utgår från naturen och människors fysiska och sociala behov – men handlar också om samhällets organisation, hushållning med resurser och lagreglering av miljön och kulturella och estetiska värden.
Undervisningen i planering sker i projektform och du tränar din förmåga att analysera och kreativt hantera komplexa planeringsproblem i konkreta uppgifter. Du tar fram förslag på innehåll, utformning, gestaltning och juridisk reglering av den fysiska miljön du planerar.
Planeringsprojekten utförs på olika nivåer, både för hela eller delar av en kommun och för staden och dess olika delar som kvartersnivå eller stadsdel. Planering för förändring av den befintliga miljön genom nybyggnad, förnyelse eller bevarande varvas med mer teoretiska studier i planeringsteori och metodik, juridik, samhällskunskap samt skiss- och analysmetoder.
Du använder dataverktyg för analyser och beräkningar av planeringsförutsättningar och för produktion och redovisning av planer och rapporter. Du sätter dig in i kartkunskap, som är viktig för förståelsen av befintlig miljö och för presentation av förändringar. Kartverktyget GIS används för analys och produktion av planer.
Du tränar din gestaltningsförmåga för att kunna uttrycka och kommunicera förslag till förändring med illustrationer, i tal och i skrift. Övningar kan till exempel vara teckning, modellering, ritteknik och modellbygge för hand eller med ett datorverktyg. Din kommunikativa förmåga tränas bland annat genom seminarier, rollspel och vid samtliga redovisningar av utbildningens projekt.
Planering med hänsyn till miljö och klimat kräver bred kunskap som du bygger med kurser i mark och miljö, miljökonsekvensbedömning och samhällets försörjningssystem. I olika kurser behandlas även människans behov och krav på samhället för att det ska vara en god och demokratisk livsmiljö, och i landskaps- och bebyggelsehistoria skaffar du kunskap om vår miljös kulturella värden.
Utbildningen bygger på vetenskaplig grund. Professorer, forskarutbildade lärare och doktorander medverkar aktivt i hela utbildningen från första året. Studiebesök och studieresor ingår i alla årskurser och där får du möjlighet att studera landskaps- och stadsmiljöer. Du får även insikt och perspektiv på planeringsfrågorna i olika delar av Sverige men även utomlands. Studentutbyte har etablerats med utländska planerarutbildningar i ett dussintal europeiska länder och med Singapore. Många studenter väljer att studera en termin utomlands.
För att kunna fokusera och fördjupa dig läser du en kurs åt gången.
I årskurs ett introduceras ämnet fysisk planering och du läser även kurser i bland annat detaljplanering och översiktlig planering.
I årskurs två ligger fokus på kurser som behandlar naturresurser, landskap och infrastruktur men även planeringsteori, metod och medborgardeltagande.
I årskurs tre tar du dig an bland annat komplexa stadsbyggnadsprojekt samt arkitektur och offentliga rum.
Utbildningen avslutas med ett större planeringsprojekt och ett examensarbete om 15 högskolepoäng. I de flesta kurserna på utbildningen varvas mer teoretiska studier med praktiska övningar och fall.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden – en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
En av fördelarna med BTH är det fina läget. Många rum har havsutsikt och intill campus finns det bryggor, en strandpromenad och en volleybollplan.
Ulrica
Tidigare student, Fysisk planering
Vill du veta mer om programmet?
Jag heter Ellen och läser Fysisk planering. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!
Vad är fysisk planering?
Fysisk planering – vad är det egentligen? Vad gör en planeringsarkitekt och vad är skillnaden mot en ”vanlig” arkitekt? Patrik och Hilma reder ut begreppen.
Delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer
– Efter gymnasiet kände jag att jag ville kunna påverka världen, huvudsakligen då inom hållbarhetsfrågor. Jag kände att det var viktigt för mig, och det gav mig lite ångest att tänka på vart världen är på väg.
Idag går Kalle andra året på programmet Fysisk planering. Han uppskattar att utbildningen varvar teori och praktik för att sedan kombinera dem i praktiska projekt. Han ser stora möjligheter att utveckla egna intressen och fördjupa sig i det han tycker är intressant. När han fått sin kandidatexamen har han siktet inställt på en master för att specialisera sig.
– Efter utbildningen blir det jobb på en kommun, ett konsultföretag eller någon statlig myndighet, till exempel Trafikverket. Vi får se vart det tar mig, det finns många intressanta områden.
Man får möjlighet att delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer, vilket kommer att vara viktigt i en föränderlig värld som behöver vara mer klimatanpassad och resurseffektiv.
Kalle,
student Fysisk planering
Här studerar du
På Campus Gräsvik hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Gräsvik ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Urval
Vid antagningen till ett utbildningsprogram ska högst 67 % av platserna fördelas i ett betygsurval och minst 33 % i ett provurval. Sökande som uppfyller kraven för flera urvalsgrupper ska ingå i samtliga. Meritpoäng inför urval enligt Områdesbehörighet A3/3.
Läs mer om antagning här
Examen
Utbildningen leder fram till följande examen på grundnivå:
Teknologie kandidatexamen
Huvudområde: Fysisk planering
Motsvarande benämning på engelska är:
Degree of Bachelor of Science
Main field of study: Spatial Planning
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomförd utbildning ska studenten:
- kunna redovisa bred kunskap inom vetenskapliga områden som rör människans relation till den naturliga och byggda fysiska miljön samt visa förståelse för huvudområdets vetenskapliga grund,
- visa kunskap om tillämpliga metoder inom fysisk planering och vara orienterad om aktuella forskningsfrågor samt genomföra en fördjupning inom någon del av fysisk planering.
Färdighet och förmåga
Efter genomförd utbildning ska studenten:
- individuellt och i grupp kunna söka, värdera och kritiskt tolka samt använda och redovisa sådan grundläggande kunskap, förmåga och färdighet som krävs för att kunna arbeta med fysisk planering i eller med en politiskt styrd organisation genom tillämpning av gällande lagstiftning för plan- och byggprocessen,
- kunna samordna och leda planeringsprojekt av mindre och medelstor omfattning i en kommunal organisation,
- kunna kritiskt och systematiskt integrera kunskap från relevanta vetenskapsområden och beprövad praxis för att analysera och hantera planeringsproblem, identifiera möjligheter samt gestalta förslag till rumsliga och organisatoriska lösningar,
- kunna i samverkan och genom kommunikation och interaktion med många olika aktörer i samhället medverka till att föra planeringsprojekt från idé till förverkligande inom givna tidsramar.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomförd utbildning ska studenten:
- kunna göra bedömningar och avvägningar rörande människans förhållande till och nyttjande av den fysiska miljön med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga, ekonomiska, juridiska, estetiska och etiska aspekter samt hur dessa kan samverka i riktning mot en hållbar utveckling,
- kunna kritiskt reflektera och kommunicera kring egna och andras förslag till problemformulering och lösningar i både skriftlig form, (utredning och uppsats) och i gestaltning (planförslag och rumslig gestaltning),
- visa förståelse för olika värderingar i samhället rörande den fysiska miljön samt ha kunskap om deras bakgrund, kontext och historiska utveckling,
- visa förmåga att identifiera behov av ytterligare kunskap samt att fortlöpande utveckla den egna kompetensen och därmed bidra till utveckling av professionen och planeringsverksamhet.
Jobbprofiler
Student med examen från programmet kan bl.a. arbeta inom kommuners och länsstyrelsers planeringsenheter, på statliga verk (exempelvis boverket och trafikverket) eller på privata konsultföretag. Många planerare går nu i pension och generationsskifte pågår. Arbetsmarknaden för fysiska planerare är mycket god.
Vi utvecklar hela tiden våra utbildningar och programmet utvärderas kontinuerligt genom de enskilda kursernas kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs med återkoppling till studenterna. Kursvärderingarna redovisas och diskuteras av kurs- och programansvariga, varefter förändringar i programmet kan bli aktuella.
Programmet är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande kvalitets- och utvecklingsfrågor. I programrådet eller i olika utskott till programrådet är externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter knutna för diskussioner om programmets utveckling, kvalitet och relevans för arbetsmarknaden.
Frågor?

