Civilingenjör i datorsäkerhet

300 hp

:
  • Studietid: 2024 vecka 35 till 2029 vecka 22
  • Ort: Campus Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
  • Anmälningskod: BTH-87094
  • Språk: Svenska
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Spåra hackare och skydda demokrati – bli säkerhetsspecialist

Som civilingenjör i datorsäkerhet får du bland annat jaga virus, stoppa malware och skydda allt från drönare till demokrati. Efter examen har du en unik kompetens inom datorsäkerhet och kan förebygga, upptäcka och åtgärda både tekniska problem och kriminalitet på webben, i mobila enheter och i andra datorbaserade system.

Vad kommer du att läsa?

De tre första åren lägger du en ingenjörsgrund med kurser i bland annat programmering, intelligent dataanalys och tillämpad AI. Under masterdelen av programmet, år fyra och fem, får du specialisera dig på cybersäkerhet med kurser inom till exempel malware-analys, ethical hacking och pentesting. Du får göra projekt tillsammans med företag och öva på simulerade attacker i våra säkerhetslabb. På BTH samarbetar vi också med andra utbildningsområden. De olika kontaktytorna under utbildningen ger dig konkreta erfarenheter och kunskap i fas med verkligheten och utvecklingen i industrin.

Hur ser framtiden ut?

Programmet omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i datorsäkerhet. I takt med att samhället blir allt mer digitaliserat växer också arbetsmarknaden för experter inom datorsäkerhet. Som specialist blir du attraktiv för såväl samhällsfunktioner som företag, eftersom hoten finns överallt. Efter utbildningen kan du till exempel analysera IT-bevismaterial eller utveckla programvara. Vanliga yrkesroller är säkerhetschef, säkerhetsanalytiker eller IT-forensiker. Tidigare studenter på BTH arbetar bland annat på revisionsföretag, Nationellt forensiskt centrum eller vid Säkerhetspolisen.

Forma din examen med olika masterprogram

Civilingenjörsutbildningen i datorsäkerhet är fem år, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik, för att sedan börja med ditt masterprogram där du under de sista två åren specialiserar din kompetens. Om du vill justera din inriktning kan du under det tredje året söka ett annat masterprogram än det som är standard i det här civilingenjörsprogrammet. Läs mer om vilka master-alternativ som finns under ”Mer om utbildningen” lite längre ned på sidan.

När du är klar får du tre examina: en kandidatexamen i teknik, en masterexamen för den specifika master du valt – och en civilingenjörsexamen för utbildningen i sin helhet.

Vill du läsa en kortare utbildning inom säkerhet erbjuder vi Högskoleingenjör i IT-säkerhet, 180 hp.

Oskar, tidigare student, ser tillbaka på studietiden på BTH och berättar om vad han jobbar med idag. (1:37)

Programinnehåll

AI, maskininlärning och data science

6 hp
av 300 hp
Jämför program

Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.

Kurser hösttermin 2024

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser vårtermin 2025

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser hösttermin 2025

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser vårtermin 2026

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser hösttermin 2026

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser vårtermin 2027

, 6 hp

, 6 hp

, 18 hp

Kurser hösttermin 2027

, 6 hp *

, 6 hp *

, 6 hp *

, 6 hp *

, 6 hp *

, 6 hp *

, 6 hp *

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

* Valbar kurs

Kurser vårtermin 2028

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

, 6 hp

Kurser hösttermin 2028

, 6 hp

, 18 hp

Kurser vårtermin 2029

, 30 hp

Efter utbildningen?

Vanliga yrkesroller efter utbildningen är:

Maskininlärningsingenjör, dataanalytiker, specialist, strategisk projektledare.

 

Det gäller att alltid hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken, de senaste sårbarheterna och hur dessa kan utnyttjas – och sedan ta reda på om det finns någon risk att någon av våra kunder skulle kunna drabbas av en attack.

Sara, tidigare student, Civilingenjör i datorsäkerhet
SOC Incident Responder, TietoEVRY

Vad är datorsäkerhet?

Anton, programansvarig för utbildningen, berättar om säkerhetshot och dataintrång och vilka utbildningar som finns för dig som är intresserad av att arbeta med datorsäkerhet. (3:58)

Inte behörig?

Tekniskt basår ger platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.

Läs mer om Tekniskt basår

Studentprojekt

Studentprojekt med Polisen

Plattform för utredning av inbrott

Tillsammans med polisen jobbar fem studenter i årskurs 3 med att ta fram en plattform som ska användas vid utredning av inbrott. Studenterna kommer under nästa år att vidareutveckla plattformen för att kunna hantera även andra typer av brott.

Studentprojekt åt Malvacom

Genomförande av säkerhetsanalys

Företaget Malvacom. som erbjuder ett system för snabb accesstid vid applikationsutveckling för mobiltelefoner, har låtit en grupp studenter göra en säkerhetsanalys av sin produkt. Studenterna testade säkerheten avseende integritet, konfidentialitet och tillgänglighet både på systemet i sin helhet och på informationen i systemet. De tog även fram ett förslag på säkerhetsförbättringar för att göra företagets produkt mer motståndskraftigt och pålitligt. Projektet ingick som en del i kursen Säkerhetsprojekt i grupp, inriktning systemutveckling och gruppen jobbade med detta på halvtid under cirka 4 månader.

Kontakt

Nurul Momen

Programansvarig:

Nurul Momen

nurul.momen@bth.se

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Liknande utbildningar