Civilingenjör i mjukvaruutveckling
300 hp
- Studietid: 2025 vecka 35 till 2030 vecka 23
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87121
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Studera där forskningen är i världsklass
Mjukvara styr nästan allt i vårt samhälle – från alarmet i din mobil till duschstrålen i badrummet och programvaran i din elektriska tandborste. BTH är en av de högst rankade högskolorna i världen inom mjukvaruforskning och kunskapen från det arbetet går direkt in i den här utbildningen. Som mjukvaruingenjör kan du arbeta med problemlösning i många olika branscher världen över. Det är ett kreativt yrke där du får möjlighet att göra vardagen enklare och bättre för både människor och företag.
Vad kommer du att läsa?
Under utbildningen kommer du att lära dig att konstruera, testa och utveckla mjukvara. Programmet baseras på de krav arbetsmarknaden ställer och forskningen som sker här på BTH. Matematik, programmering, databasteknik och industriell ekonomi kommer att varvas med samhällsutveckling, projektledning och studentprojekt. Du får också möjlighet att välja många kurser själv. Eftersom BTH har ett tätt samarbete med olika branschledande företag kommer du också få med dig nyttiga erfarenheter från näringslivet redan före examen.
Hur ser framtiden ut?
Programmet omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i mjukvaruutveckling. Med mjukvara som kompetens kan du arbeta med avancerad teknik inom i princip vilka områden som helst men du kommer också göra dig redo för yrkesroller i branscher som inte ens finns idag. Du kan utveckla spel- och streamingtjänster, ta fram nya smarta energilösningar och bidra till att skapa smidigare och enklare vardagsrutiner för fler människor. Typiska arbetsroller är systemarkitekt, projektledare, produktutvecklare med kundfokus eller mjukvaruingenjör.
Forma din examen med olika masterprogram
Civilingenjörsutbildningen i mjukvaruutveckling är fem år, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik, för att sedan börja med ditt masterprogram där du under de sista två åren specialiserar din kompetens. Om du vill justera din inriktning kan du under det tredje året söka ett annat masterprogram än det som är standard i det här civilingenjörsprogrammet. Läs mer om vilka masteralternativ som finns under ”Mer om utbildningen” lite längre ned på sidan.
När du är klar får du tre examina: en kandidatexamen i teknik, en masterexamen för den specifika master du valt – och en civilingenjörsexamen för utbildningen i sin helhet.
Vill du läsa en kortare utbildning med liknande inriktning? Kolla in Software Engineering, 180 hp.
Mjukvara finns överallt. I filmen berättar lärare, forskare och samarbetspartners mer om programmet. (4:00)
Programinnehåll
Ekosystem och system-av-system 6
Förståelse för marknader, företagande och design inom hållbarhetsomställningar 6
Värdedriven mjukvaruutveckling 6
Tillämpad Cloud Computing och Big Data 6
Bedöma och designa inom omställningar till hållbarhet 6
Teknikutveckling, digitalisering och samhällsförändring 6
DevSecOps - Utveckling, säkerhet och drift 6
Kompilator- och översättarteknik 6
Technology venture 2: kommersialisering av innovationer 6
Examensarbete
Matematik eller Fysik
Mjukvaruutveckling
Datavetenskap
Valbara kurser
Projektarbete
Ingenjörs- och forskningsmetod
Industriell ekonomi
AI, maskininlärning och data science
Om utbildningen
Centralt i utbildningen är att du kommer i kontakt med näringslivet och många kurser är valbara för att du ska kunna sätta ihop en kombination av kurser som passar dig. Utbildningen har ett upplägg som gör att du varvar olika typer av kurser, du läser till exempel inte två matematikkurser samtidigt.
Civilingenjörsutbildningen i mjukvaruutveckling är fem år lång, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik. De sista två åren läser du ett masterprogram och när du är klar får du därför ytterligare två examina; en masterexamen och en civilingenjörsexamen.
Första året börjar du studera grunderna för att bli civilingenjör. Du inleder med ingenjörsarbete, programmering och matematisk problemlösning och går sedan in i områden som objektorienterad design, datastrukturer, digital etik och hållbar utveckling.
Andra året fördjupar du dina mjukvarukunskaper genom databasteknik, systemteknik och testning av mjukvara.
Tredje året läser du kurser som Programvaruarkitektur, Mjukvaruutveckling i team och Teknikutveckling, digitalisering och samhällsutveckling – och så gör du ditt kandidatarbete i teknik för mjukvaruutveckling.
De två sista åren på civilingenjörsutbildningen är ett masterprogram där du formar din specifika inriktning som ingenjör. Det finns ett standardalternativ, men du kan också justera din inriktning mot det som intresserar dig mest och du tror mest på inför framtiden. De första tre åren ger dig en kandidatexamen inom teknik, medan de sista två ger dig både en master- och en civilingenjörsexamen inom valt område.
Masterprogram i datadriven mjukvaruutveckling
AI och maskininlärning hjälper oss förbättra mjukvaruutveckling, men det krävs också en ny generation ingenjörer som kan hantera dessa verktyg. Dessa behöver kunna bygga, utveckla, testa och distribuera dataintensiva och uppkopplade produkter med en kombinerad kompetens inom mjukvaruteknik, datavetenskap och maskininlärning. Programmet möter dessa behov med en specialisering som bara finns på BTH och som innehåller kurser inom Requirements Engineering, Testing, Software Architectures and Quality, Global Software Engineering, and Sustainability in and for Software Engineering. Efter utbildningen kan du arbeta med mjukvarusystem i allt från design och arkitektur till leverans och underhåll – och för användning för bland annat fordon, flygplan, robotik, mobilapplikationer och AI-aktiverade system.
Alternativa masterprogram du kan välja:
Masterprogram i AI och maskininlärning
Programinnehållet ger dig en djup kunskap inom området AI och maskininlärning vilket är mycket eftertraktat inom både industri och offentlig sektor. Utöver fördjupande kurser inom AI och maskininlärning läser du kurser inom bland annat beslutsstödsystem och entreprenörskap/startups. Du läser också en kurs i forskningsmetodik samt en projektkurs, där du dels får praktisera dina kunskaper, dels utföra ingenjörsmässigt arbete. Arbetsmarknaden för högutbildade inom AI och tillämpad maskininlärning är enligt SCB och branschorganisationer bra, eftersom både används och efterfrågas alltmer, i allt fler branscher.
Masterprogram i cybersäkerhet
Programmet är uppbyggt efter vad som mest efterfrågas av industrin och kurserna fokuserar på praktiskt arbete. För att möta framtida behov bygger du kunskaper inom säkerhetsområden som kryptografi, nätverkssäkerhet, dator-forensik (computer forensics), säkerhet i kritisk infrastruktur med mera. Du specialiserar dig inom cybersäkerhet, men har också möjlighet att välja mellan två breddningspaket och det finns ett antal valbara kurser inom angränsade områden, till exempel entreprenörskap, och en projektkurs där du arbetar nära företag. Efter examen kan du bland annat arbeta med att utveckla och bygga säkra system, analysera säkerhet och händelser i digitala system.
Masterprogram i industriell ekonomi och mjukvara
Programmet ger dig en kombination av kunskaper inom industriell ekonomi, management och mjukvaruutveckling som i sin tur ger dig den kompetens som behövs för att strategiskt utveckla organisationer och dess verksamhet. Digitaliseringen har förändrat marknaden och de flesta företag är beroende av mjukvara – och kan dra nytta av de konkurrensfördelar mjukvara kan ge. Programmet utvecklas i nära samarbete med banbrytande mjukvaruutvecklingsföretag. Från start får du möjlighet att arbeta med praktiska lösningar baserade på de tekniska principer och praxis som företagen använder, och sedan arbeta med dessa i projektkurser. Programmet har två fokusområden. Har du i dina studier haft fokus på ekonomi så anpassas mastern med fler kurser inom mjukvara, och har du en bakgrund inom mjukvara (till exempel programmet Civilingenjör i mjukvaruutveckling) läser du fler ekonomikurser.
Sista terminen knyts utbildningen ihop med ett examensarbete. Här förenar du dina kunskaper i ett projekt som kan utföras i samarbete med industrin. Examensarbetet kan på så sätt bli din ingång till arbetslivet eller kanske ett sätt att förverkliga ett eget projekt.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden – en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4/Matematik E.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Linjär algebra, 6 hp
Programmering och problemlösning med Python, 6 hp
Mjukvaruutveckling och ingenjörsarbete, 6 hp
Envariabelanalys 1: funktioner och differentialkalkyl, 6 hp
Industriell ekonomi, översiktskurs, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Datastrukturer och algoritmer, 6 hp
Diskret matematik, 6 hp
Envariabelanalys 2: differentialekvationer och integralkalkyl, 6 hp
Tillämpad Objektorienterad Design, 6 hp
Digital etik och hållbar utveckling, 6 hp
Kurser hösttermin 2026
Flervariabelanalys, 6 hp
Kraft och energi, 6 hp
Programvaruutveckling, 6 hp
Datorteknik, 6 hp
Matematisk statistik, 6 hp
Kurser vårtermin 2027
Intelligent dataanalys, 6 hp
Säkerhetsteknik, 6 hp
Databasteknik, 6 hp
Datakommunikation och nätverksteknik, 6 hp
Operativsystem, 6 hp
Kurser hösttermin 2027
Dynamiska system och återkoppling, 6 hp
Programvaruarkitektur, 6 hp
Mjukvaruutvecklingsprojekt i team, 6 hp
Multiprocessorprogrammering, 6 hp
Testning av mjukvara, 6 hp
Kurser vårtermin 2028
Tillämpad Cloud Computing och Big Data, 6 hp *
Teknikutveckling, digitalisering och samhällsförändring, 6 hp *
Kompilator- och översättarteknik, 6 hp *
Kravhantering, 6 hp
Kandidatarbete i teknik för mjukvaruutveckling, 18 hp
* Valbar kurs
Kurser hösttermin 2028
Förståelse för marknader, företagande och design inom hållbarhetsomställningar, 6 hp *
Technology venture 1: innovation och affärsutveckling, 6 hp *
Technology venture 2: kommersialisering av innovationer, 6 hp *
Bedöma och designa inom omställningar till hållbarhet, 6 hp *
Tillämpad artificiell intelligens, 6 hp
Datadriven mjukvaruutveckling, 6 hp
Maskininlärning, 6 hp
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2029
Kvantinformation och algoritmer för kvantdatorer, 6 hp
Ledarskap i högteknologiska och kunskapsintensiva organisationer, 6 hp
Evolution och underhåll av mjukvara, 6 hp
ICT startups och högteknologiskt entreprenörskap, 6 hp
Ekosystem och system-av-system, 6 hp *
DevSecOps - Utveckling, säkerhet och drift, 6 hp *
* Valbar kurs
Kurser hösttermin 2029
Forskningsmetodik i programvaruteknik och datavetenskap, 6 hp
Avancerat mjukvaruutvecklingsprojekt i team, 18 hp
Värdedriven mjukvaruutveckling, 6 hp *
Människan i mjukvaruutveckling, 6 hp *
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2030
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Vanliga yrkesroller efter examen är:
Systemarkitekt, projektledare, produktutvecklare med kundfokus eller mjukvaruingenjör.
Drivs du av en högteknologisk utmaning så är det absolut hit du ska komma.
Helena Olá
Site Manager, Ericsson
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Vad är mjukvara?
Tid, kostnad och resultat – det måste du ha koll på om du vill bli en bra mjukvaruutvecklare. Conny berättar varför det är viktigt och hur du når dit genom att träna på att jobba effektivt i team. (6:43)
Vad är mjukvara och hur kan den användas? Javier berättar hur stora företag arbetar med mjukvara, men också vad du kan jobba som efter din utbildning. (3:08)
Som student på programmet får du tillgång till Ericsson Space Lab – ett labb fullt av den senaste tekniken som skapats av studenter, lärare och företag i samarbete. (2:25)
Vad gör en mjukvaruingenjör? (3:19)
Studenter om programmet
Inte behörig?
Tekniskt basår ger platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.
Anmälan