Högskoleingenjör i maskinteknik

180 hp

:
  • Studietid: 2024 vecka 35 till 2027 vecka 22
  • Ort: Campus Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
  • Anmälningskod: BTH-87101
  • Språk: Svenska
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)

Skapa morgondagens teknik – bygg en hållbar karriär

På det här programmet får du bred kunskap i att utveckla och konstruera produkter från idé till färdig lösning. Efter examen kan du bland annat arbeta med produktutveckling och simulera produkters egenskaper. Utsikterna till en intressant karriär är lovande, mängden tekniska produkter som produceras blir allt fler och kommer i allt snabbare takt, vilket ger en livskraftig arbetsmarknad.

Vad kommer du att läsa?

En ingenjör i maskinteknik behöver både teoretiska och praktiska kunskaper. På utbildningen får du därför först bygga en bas i matematik, fysik och teknik, men även teknisk kommunikation. Du läser också kurser inom hållbarhet och ledarskap, och inom maskinteknik sätter du dig in i CAD, mekanik och hållfasthetslära. Många moment i utbildningen är i projektform där du jobbar realistiskt med problemlösning, nära verkliga förutsättningar och utmaningar. Ditt sista år gör du ett självständigt examensarbete tillsammans med ett företag. För att möta behoven på arbetsmarknaden och i samhället är hållbarhetstänkande en central del av utbildningen.

Hur ser framtiden ut?

Programmet är på 180 högskolepoäng och leder fram till en högskoleingenjörsexamen i maskinteknik. Efter examen kan du arbeta på exempelvis ett mekaniskt företag eller ett konsultföretag med beräkning, marknadsföring eller försäljning. Du är med och utvecklar morgondagens teknik, löser hållbarhetsproblem och tar fram produkter som möter verkliga behov. Vanliga yrkesroller är utvecklingsingenjör, CAD-designer, konstruktör, utvecklingsansvarig eller konstruktionschef.

Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.

Intresserad av en längre maskiningenjörsutbildning? Läs om Civilingenjör i maskinteknik, 300 hp.

Studenten Karl-Henrik berättar om programmet. (1:48)

Programinnehåll

Jämför program

Efter utbildningen?

Vanliga yrkesroller efter examen är:

Utvecklingsingenjör, CAD-designer, konstruktör, utvecklingsansvarig eller konstruktionschef.

Det bästa med att vara ingenjör är att världen är full av problem som behöver lösas och att man behöver samarbeta med andra för att komma på de mest meningsfulla lösningarna.

Jenny Elfsberg
Director, Innovation Lab Hub US, Volvo Group 

 

Fråga en student

Jag heter Alex och läser Civilingenjör i maskinteknik, en utbildning som på flera sätt påminner om Högskoleingenjör i maskinteknik. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!

Fråga Alex

Vad är maskinteknik?

Christian berättar att produktutveckling är som att kopiera naturens egna geniala lösningar, samtidigt som man använda digitala modeller för att uppnå önskvärda och hållbara lösningar. (7:12)

Inte behörig?

Tekniskt basår ger platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.

Läs mer om Tekniskt basår

Kontakt

Programansvarig:

Christian Johansson Askling

christian.m.johansson@bth.se

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Liknande utbildningar

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×